Belépés az oldalra
kikapcs

Bűvösvölgy

Foglalkozások Gyengénlátó változat

Film

Színész, rendező, operatőr, vágó, súgó. Bűvösvölgyben ezekről a foglalkozásokról úgy tudhatnak meg többet az ide érkező gyerekek, hogy maguk is elvégzik a felsoroltak feladatait. Válogathatnak a ház gazdag és sokszínű jelmez- és kelléktárából, és dívaként, rendőrkapitányként vagy katonaként is meghódíthatják a filmvásznat. A diákok minden foglalkozás lezárásaként megbeszélik az animátorokkal az élményeket. Tapasztalataikat aztán a szüleikkel, testvéreikkel is megoszthatják, hiszen a Bűvösvölgyben elkészült filmeket otthon az online felületről letölthetik és elemezhetik.

Híradó

A hírekkel foglalkozó programon a gyerekek megtanulják, hogy a figyelemfelkeltő híradás nem feltétlenül tükrözi a valóságot. Megtapasztalják, hogy a jó híradós nem csak ügyes, hanem hiteles is, vagyis megalapozott információkkal támasztja alá a bejátszásokat. A Bűvösvölgyben kialakított hírstúdióban a diákok híradórészletet készíthetnek és végigkövethetik egy igaz vagy akár egy valótlan információ hírré válásának folyamatát. A tanulásban itt is a játékos és izgalmas folyamatoké, az alkotó munkáé a főszerep. Kipróbálhatják, milyen egy időjárás-jelentő, egy hírolvasó, egy hírszerkesztő, vagy egy súgógépkezelő munkája.

Sajtó

Újságok címlapjaival nap mint nap találkoznak a gyerekek, azt azonban kevésbé tudják, hogy hogyan lesz egy információból újságcikk, hogy mi egy rovatfelelős, egy újságíró, egy főszerkesztő, vagy egy lapkiadó feladata. Ahhoz hogy a sajtótermékeket tudatosabban fogyasszák, Bűvösvölgyben technikai és szellemi segítséget is kapnak. Találkozhatnak a különböző hírforrásokkal vagy a számítógépek külön erre a szakterületre specializált programjaival. Elkészíthetik saját újságcímlapjukat is, miközben Bűvösvölgy animátorai hasznos tanácsokkal látják el őket az iskolaújság szerkesztésével kapcsolatban. Megtanulják, mit nevezünk az újságírásban hírértéknek, és megismerkednek a figyelemfelkeltés trükkjeivel.

Rádió és szinkron

A hangokkal foglalkozó programokon a gyerekek végre láthatják azt, amit eddig csak hallottak. Bűvösvölgy profi hangstúdiójában találkoznak azokkal az eszközökkel, amelyekkel az igazi rádiósok is dolgoznak. Saját rádióműsort készíthetnek, szinkronizálhatják kedvenc mesehőseiket és részt vehetnek egy zörej-kvízen, ahol különböző, jól ismert szignálokat kell felismerniük. Az animátorok beszélgetnek a gyerekekkel a saját rádiózási szokásaikról, sőt, lehetőség van akár ebben a témában rádióműsort is készíteniük. Kiválaszthatják maguk közül a rádiós műsorvezetőt, a meghívott interjúalanyt, a rendezőt, és saját maguk választhatják ki a műsorban elhangzó zenéket is. A szinkronfoglalkozáson kipróbálhatják magukat színészként és rendezőként is.

Reklám

A reklámok átszövik a gyerekek életét. Nem tudnak úgy internetezni, televíziót nézni, rádiót hallgatni, vagy éppen csak kimenni az utcára, hogy ne találkozzanak célzott hirdetésekkel. Bűvösvölgyben megismerhetik a befolyásolás módszereit és a kereskedelmi kommunikáció fortélyait. A foglalkozás keretében elkészítik egy „Csoda-termék” reklámfilmjét, vagyis egy olyan termékét, amit Bűvösvölgy saját márkajelzésével láttak el. Közösen, csapatmunkában jönnek rá arra, hogyan hathatnak rájuk a reklámok. Lehetőségük van a saját bőrükön tapasztalni, ezáltal rálátni arra is, hogy a reklámrendezők, az operatőrök, a vágók, a színészek, vagy a forgatókönyv-készítők hogyan képesek manipulálni a fogyasztókat. Az animátorok segítségével az elkészített reklámfilmet megnézve, a reklámszakma előnyei és hátrányai is kirajzolódnak a diákok előtt.

Internet és mobilkommunikáció

A Bűvösvölgybe érkező fiatalok már a digitális univerzumba születnek bele. Annyira természetes számukra a mobilkommunikációs eszközök és az internet használata, mint az idősebbeknek annak idején a könyvtár volt. Fontos azonban, hogy a gyerekek az előnyök kihasználása mellett az eszközök biztonságos használatának feltételeivel is tisztában legyenek. Kreatív foglalkozások és izgalmas stratégiai játékok segítségével Bűvösvölgyben személyes adataik biztonságos kezelésére ösztönözzük őket. A fiatalok részt vehetnek egy okoseszközökkel megvalósított oknyomozó játékban és találkozhatnak a legmegdöbbentőbb internetes trükkökkel is.