Belépés az oldalra
kikapcs

Bűvösvölgy

Pedagógusoknak Gyengénlátó változat

Tisztelt Pedagógus Kollégák!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy budapesti központunk 2017. február 15-én 15 órakor nyitja meg az online regisztrációs felületet. Várjuk jelentkezésüket a 2017. április 3-tól június 15-ig tartó időszakra.

Március elsejével megnyílik debreceni Bűvösvölgy központunk is, amely a Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből jelentkező csoportokat várja majd. A regisztráció lehetőségét február 8-án 15 órakor nyitjuk meg, jelentkezni a március elsejétől június 15-ig tartó időszakra lehet.

Ahogy a budapestié, a debreceni Bűvösvölgy programja is ingyenes lesz, és a Debrecen városán kívülről érkező iskolai csoportoknak ingyenes buszos szállítást is biztosítunk.

Üdvözlettel,
a Bűvösvölgy csapata 

Bűvösvölgy, a médiatudatosságra nevelés megvalósításának terepe

Bűvösvölgyben az élményközpontú foglalkozások során a diákok megismerkednek a média hatásmechanizmusaival, miközben a tudatos médiahasználat alapjait is elsajátíthatják.

A program igazodik a Nemzeti alaptantervben megfogalmazott törekvésekhez. Mivel a Nat szerint jelenleg a médiaoktatás több műveltségi területhez is kapcsolódik, és nem önálló tantárgyként szerepel, többnyire nem szakirányú végzettséggel rendelkező tanárokra hárul a médiával kapcsolatos ismeretek átadása, hanem különféle más főszakkal rendelkezőkre (pl. magyar nyelv és irodalom szakos vagy rajz szakos tanárokra). Az ebből fakadó esetleges nehézségek leküzdésére szolgálnak azok a felkészítő anyagok, amelyeket a bűvösvölgybeli látogatást megelőzően dolgoznak fel a diákok tanári segítséggel, és amelyeket a tanulók előzetes médiaismereteinek mélysége alapján differenciáltunk.

Médiaoktatás és médiaismeret tekintetében meglehetősen nagy különbségek tapasztalhatóak az egyes gyermekek tudása között attól függően, hogy milyenek a helyi, személyes és iskolai lehetőségeik. Éppen ezért a médiaoktatás szempontjából további előnyként említhető meg, hogy Bűvösvölgyben minden gyermek ugyanazokkal a professzionális eszközökkel dolgozhat és ugyanazokat az ismereteket szerezheti meg függetlenül attól, honnan érkezik a központba.

Kik látogathatják Bűvösvölgyet? Hogyan lehet regisztrálni?

Programunk közvetlen célcsoportja a 9-16 éves korosztály, ezért az előzetes regisztrációt követően elsősorban 3-6. évfolyamos, illetve 7-10. évfolyamos iskolai csoportokat várunk, tanári kísérettel.

Bejelentkezés látogatásra

A Bűvösvölgy Médiaértés-oktató Központ programjai a honlapunkon történő jelentkezést követően látogathatók. A jelentkezéssel kapcsolatos információkat a Jelentkezés látogatásra részre kattintva találja. Az online regisztrációs felület megnyitásának időpontjairól közleményben tájékoztatjuk a pedagógusokat.

Mennyi időt tölt a házban egy csoport?

A tanulócsoportok hozzávetőlegesen 5–5,5 órát töltenek a házban, amely idő magában foglalja a foglalkozásokat és a szüneteket is. Természetesen az intézmények igényeihez igazodva rövidebb programcsomagokkal is várjuk a jelentkezőket.

Egyidejűleg hány főt tud fogadni a ház?

A programokon az 5-10. évfolyam esetében naponta egy oktatási intézmény maximum 50 diákját, a 3-4. évfolyam esetében pedig legfeljebb 40 fõt, valamint a kísérõ pedagógusokat tudjuk fogadni. A Budapesten kívülről érkező iskolai csoportoknak buszt biztosítunk a központba való eljutáshoz, ingyenesen.

Felkészítő anyagok

A médiaértés-oktató központban a foglalkozások keretében eltöltött idő hatékony kihasználása és az eredményes ismeretátadás érdekében a látogatás előtt a csoportokat vezető pedagógusoknak a diákjaikat fel kell készíteniük. Az egyes programokhoz, helyszínekhez rendelkezésre álló felkészítő anyagokat egy tömörített fájlban biztosítjuk a pedagógusok részére. (A fájl tartalma: tanári segédanyag tájékoztató levéllel a ház pedagógiai céljáról, valamint a felkészülést elősegítő óratervek módszertani javaslatokkal, szemléltető anyagokkal, szakirodalom-listával.)

A központban készült tanulói alkotások megtekintése

A regisztrált pedagógusoknak a Bűvösvölgyben történt látogatást követően lehetőségük van diákjaik egyes alkotásainak megtekintésére. Ez nemcsak azt a célt szolgálja, hogy a központban szerzett élményeket könnyebben feleleveníthessék a későbbiekben, hanem azt is, hogy tanórai kereteken belül utólag közösen elemezni lehessen az anyagokat.

Jelentkezés látogatásra

Felkészítő csomagok letöltése

Kiadványok a médiatudatos oktatás segítésére