Belépés az oldalra
kikapcs elfelejtett jelszó

Bűvösvölgy

Médiaműveltség Gyengénlátó változat

Médiaműveltség

Borítókép: W. James Potter: Médiaműveltség

Szerző: W. James Potter | Fordította: Kató Eszter

Rövid ajánló:

A legtöbben úgy gondoljuk, kellően jártasak vagyunk a médiában. Tudjuk, hogyan férjünk hozzá a médiához, hogy megtaláljuk azt a fajta zenét, játékot, információt, szórakozást, amit akarunk. Sok közismert ember arcát felismerjük, és sokat tudunk az életükről is. Képesek vagyunk felismerni a zenei stílusok széles választékát, és megvannak a kedvenceink köztük. Könnyedén üzenünk fotókkal, videókkal, szövegekkel, s aztán feltöltjük ezeket az internet különböző oldalaira. Nyilvánvalóan tudjuk, hogyan szolgáltassunk magunkról vagy nyerjünk mástól információt a médián keresztül, hogyan szórakozzunk általa, s hogyan használjuk arra, hogy előállítsuk a magunk üzeneteit, és megosszuk másokkal.
Jártasak vagyunk a médiában? Igen, természetesen. Már igen sok információt halmoztunk fel magunknak, és figyelemre méltó hozzáértésre tettünk szert. Van néhány képességünk, mint például hogy beszélünk egy adott nyelvet, értelmezni tudjuk a fényképeket, és képesek vagyunk követni a narratívákat, amelyek valójában mind jelentős eredménynek számítanak, még akkor is, ha ezeket gyakorta magától értetődő dolgoknak gondoljuk.

S bár jó, ha nem siklunk el a felett, amit elértünk, az is fontos, hogy felismerjük, mindannyian szert tettünk sokkal nagyobb jártasságra is a médiában.

Online olvasás: W. James Potter: Médiaműveltség

Letöltés: W. James Potter: Médiaműveltség