Belépés az oldalra
kikapcs elfelejtett jelszó

Bűvösvölgy

Foglalkozások Gyengénlátó változat

Film

Színész, rendező, operatőr, vágó, súgó. A filmes foglalkozás során a gyerekek megtapasztalhatják, hogyan áll össze egy film, és kipróbálhatják magukat a legfontosabb szerepkörökben. A történetet maguk találják ki, majd a szereposztás, a párbeszédek felvázolása és a jelmezek kiválasztása után kezdődhet a forgatás. A vágópultnál előre rögzített snittek beillesztésével és a zene kiválasztásával teszik teljessé kis produkciójukat, amelyet az oktatókkal rögtön elemezhetnek is. Tapasztalataikat utóbb a médiaórán is megvitathatják, hiszen a Bűvösvölgyben elkészült filmeket pedagógus kísérőjük egy online felületről le is töltheti.

Híradó

A hírekkel foglalkozó programon a gyerekek megtanulják, hogy milyen szempontok alapján kerülhet be egy hír az esti híradóba, és hogy a figyelemfelkeltő híradás sajátos módon közvetíti a valóságot. Egy általuk választott híranyagból több álláspontot bemutató riportot állíthatnak össze. A már rögzített anyagokat felkonffal, narrációval és interjúval egészíthetik ki. A részletek kiválasztásával és sorbarendezésével maguk állíthatják össze a riportot. A kisebbek azt is kipróbálhatják, milyen kihívás egy időjárás-jelentő, hírolvasó, hírszerkesztő, vagy súgógépkezelő munkája.

Sajtó, kép

Ma már a gyerekek is képek között töltik mindennapjaikat, de kevésbé tudják, hogy milyen tudatos tervezés áll például egy címlap megszerkesztése mögött, hogyan lesz egy információból újságcikk, hogy mi egy rovatfelelős, egy újságíró, egy főszerkesztő, vagy egy lapkiadó feladata. A képek kiválasztása, elhelyezése, keretezése, a színek és kontrasztok beállítása, retusálása sokféle többletjelentést ad hozzá a képhez. A gyerekek magazintípusokhoz választanak és szerkesztenek címlapfotót, válogatnak fotósorozatot, vagy hatásos képet a közösségi médiába és e képeket képaláírással, szalagcímekkel, leírásokkal is ellátják. Megtanulják, mit nevezünk az újságírásban hírértéknek, és megismerkednek a figyelemfelkeltés trükkjeivel.

Rádió, szinkron, zörej

A hangokkal foglalkozó programokon a gyerekek végre láthatják azt, amit eddig csak hallottak. Bűvösvölgy profi hangstúdiójában találkoznak azokkal az eszközökkel, amelyekkel az igazi rádiósok is dolgoznak. A nagyobbak saját rádióműsort készíthetnek, a kisebbek alázörejeznek, szinkronizálnak animációs filmrészleteket. Az oktatók beszélgetnek a gyerekekkel rádiózási szokásaikról, mielőtt elkészítik saját műsorukat. Aztán a műsorkészítés  elején kiválasztják maguk közül a rádiós műsorvezetőt, a meghívott interjúalanyt, a szerkesztőt, és saját maguk határozzák meg a műsorban elhangzó zenéket is. A szinkronfoglalkozáson kipróbálhatják magukat színészként és rendezőként is.

Reklám

A reklámok átszövik a gyerekek életét. Nem tudnak úgy internetezni, televíziót nézni, rádiót hallgatni, vagy éppen csak kimenni az utcára, hogy ne találkozzanak célzott hirdetésekkel. Bűvösvölgyben megismerik a hirdetések befolyásolási módszereit és a kereskedelmi kommunikáció fortélyait. Közösen, csapatmunkában jönnek rá arra, hogyan hathatnak rájuk a reklámok, amikor maguk is reklámot állítanak össze kész felvételekből saját kreatív elképzeléseik szerint. A foglalkozás teleshop-változatában elkészítik egy „Csoda-termék” reklámfilmjét, vagyis egy olyan termékét, amit Bűvösvölgy saját márkajelzésével láttak el.

Internet: kockázatok és lehetőségek

A Bűvösvölgybe érkező fiatalok már a digitális univerzumban születtek. Természetes számukra a mobilkommunikációs eszközök és az internet használata. Fontos azonban, hogy a gyerekek az előnyök kihasználása mellett a biztonságos használat feltételeivel, a kockázatokkal és veszélyekkel is tisztában legyenek. Olyan történetekben hívjuk őket résztvevő döntésekre, amelyek megértetik az online adatvédelem, az online zaklatás, behálózás, vagy a szexting jelentését és lehetséges következményeit. A derűsebb oldalon a gyerekek részt vesznek egy okoseszközökkel megvalósított oknyomozó játékban, vagy olyan közös munkába kapcsolódhatnak be, amelynek révén sokféle hasznos internetes oldalt, alkalmazást ismerhetnek meg.