Belépés az oldalra
kikapcs elfelejtett jelszó

Bűvösvölgy

Pedagógusoknak Gyengénlátó változat

Kedves Pedagógusok!

A mától országosan bevezetett tantermen kívüli, digitális oktatási rendhez alkalmazkodva, március 16-tól a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Bűvösvölgy Médiaértés-oktató Központjaiban, Budapesten és Debrecenben is határozatlan időre felfüggesztjük a diákcsoportok fogadását. A következő hetekben, hónapokban így meg nem valósuló látogatások helyett a regisztrált iskoláknak elsőbbséget biztosítunk majd a jelentkezéshez az őszi időszakra. A tantermen kívüli oktatási időszakban a médiaoktatásban érintett pedagógusokat Médiaszertár nevű zárt Facebook-csoportunkba várjuk, ahol szeretnénk segédanyagokkal, tanácsokkal segíteni a munkájukat és felületet nyitni nekik a szakmai egyeztetéshez.

Köszönettel: a Bűvösvölgyek oktatói

Bűvösvölgy, a médiatudatosságra nevelés terepe

Bűvösvölgy élményközpontú foglalkozásain a diákok megismerkednek a média hatásmechanizmusaival, és elsajátítják a tudatos médiahasználat alapjait.

A program igazodik a Nemzeti alaptantervben megfogalmazott törekvésekhez. Mivel a Nat szerint jelenleg a médiaoktatás több műveltségi területhez is kapcsolódik, és nem önálló tantárgyként szerepel, gyakran nem médiatanárokra hárul a médiával kapcsolatos ismeretek átadása, hanem különféle más főszakkal rendelkezőkre (például a magyar nyelv és irodalom szakos, vagy rajz szakos tanárokra). Az ebből fakadó esetleges nehézségek leküzdésére szolgálnak azok a felkészítő anyagok, amelyeket a bűvösvölgybeli látogatást megelőzően dolgozhatnak fel a diákok tanári segítséggel, és amelyeket a tanulók előzetes médiaismereteinek mélysége alapján többféle változatba rendeztünk.

Médiaoktatásban és médiaismeretben akár nagy különbségek lehetnek a diákok között attól függően, hogy milyen helyi, személyes és iskolai lehetőségekkel élhetnek. Bűvösvölgyben azonban minden gyermek ugyanazokkal a professzionális eszközökkel dolgozhat és ugyanazokat az ismereteket szerezi meg függetlenül attól, honnan érkezik hozzánk.

Kik és hogyan látogathatják a Bűvösvölgyeket?

Programjainkra iskolai szervezésben lehet jelentkezni, kizárólag az előre jelzett regisztrációs időszakokban, online felületünkön. Közvetlen célcsoportunk a 9-16 éves korosztály, vagyis 3-10. évfolyamos iskolai csoportokat várunk, tanári kísérettel.

Bejelentkezés látogatásra

A Bűvösvölgy Médiaértés-oktató Központ programjaira a honlapunkon lehet jelentkezni, a látogatást szervező pedagógusnak egy regisztrációs űrlapot kell kitöltenie. A regisztráció azért fontos, mert a létrehozott felhasználónévvel és jelszóval később is be lehet lépni a felületre, ahol nemcsak jelentkezni lehet a foglalkozásokra, hanem a látogatás után innen lehet letölteni a gyerekek alkotásait is. A jelentkezéssel kapcsolatos további információk a Jelentkezés látogatásra részre kattintva érhetők el. Az online regisztrációs felület megnyitásának időpontjairól időről-időre az ebben a menüpontban elhelyezett közleményben tájékoztatjuk a pedagógusokat.

Budapesti központunk pénteki napokon csak a Közép-Magyarországi régióból – Budapestről és Pest megyéből – fogad csoportot.

Mennyi időt tölt a központban egy csoport?

A tanulócsoportok hozzávetőlegesen 5–6 órát töltenek a házban, a foglalkozásokat és a szüneteket is tekintetbe véve.

Egyidejűleg hány főt tud fogadni egy központ?

A budapesti Bűvösvölgy az 5-10. évfolyamból naponta egy oktatási intézménynek legfeljebb 48 diákját, a 3-4. évfolyamosokból pedig legfeljebb 40 főt, valamint az őket kísérő pedagógusokat fogadja. A Budapesten kívülről érkező iskolai csoportoknak buszos szállítást biztosítunk a központba való eljutáshoz és vissza, ingyenesen.

A debreceni Bűvösvölgy befogadóképessége szerint a 3-4. és az 5-10. évfolyamból is naponta egy oktatási intézmény legfeljebb 32 diákját fogadja. A térítésmentes szállítást a Debrecen városán kívülről érkező csoportoknak biztosítjuk.

Felkészítő anyagok

A médiaértés-oktató központokban töltött idő hatékony kihasználása és az eredményes ismeretátadás érdekében a látogatás előtt a csoportokat vezető pedagógusoknak érdemes a diákjaikat felkészíteniük. Az egyes programokhoz, helyszínekhez rendelkezésre álló felkészítő anyagokat egy tömörített fájlban biztosítjuk a pedagógusok részére, ennek linkje a lap alján található. (A fájl tartalma: tanári segédanyag tájékoztató levéllel a ház pedagógiai céljáról, valamint a felkészülést elősegítő óratervek módszertani javaslatokkal, szemléltető anyagokkal, szakirodalom-listával.)

A központokban készült tanulói alkotások megtekintése

A regisztrált pedagógusok a bűvösvölgyi látogatás után hozzáférhetnek diákcsoportjuk multimédiás alkotásaihoz. Ez nemcsak azt a célt szolgálja, hogy a központban szerzett élményeket könnyebben feleleveníthessék, hanem azt is, hogy akár tanórai keretben utólag is elemezhessék az anyagokat.

Jelentkezés látogatásra

Felkészítő csomagok letöltése

Kiadványok a médiatudatos oktatás segítésére

Adatkezelés