Taumatróp

2020. 07. 16 kép cikk 3–6 évfolyam

A gyerekek szabadidejük nagy részét képernyő előtt töltik, ez az idő a tantermen kívüli, digitális munkarend miatt tovább nő. Szerencsére a vizuális kultúra tárgynak és a médiaismeret műveltségterületnek vannak olyan tartalmai, amelyek akár digitális felületek és eszközök használata nélkül, kézműves módszerekkel, otthon is elérhető kellékekkel és anyagokkal is megismertethetünk a diákokkal.

A mozgókép létrejöttének fiziológiai és technikai feltételeinek megismerése, a pillanatképtől a mozgóképig vezető első lépések bemutatása egyszerűen, több kompetenciát megmozgató, élményalapú, kreatív foglalkozás keretében is megvalósítható.

Az első részben a mozgókép létrejöttének alapját mutatjuk meg az egyik legegyszerűbb optikai játék, a taumatróp, azaz a forgó csoda segítségével.

A mechanizmus

Az emberi szem és látás csodálatos képességeinek ecsetelése a vizuális kultúrában természetes. A mozgókép azonban a szem “tehetetlensége” miatt jöhet létre. Egy adott pillanatban felvillanó kép nem tűnik el azonnal, szemünk retinális utóképként, agyunk pedig látensképként rövid időre megőrzi azt. Hasonló jelenséget bizonyára megtapasztaltuk már, miután szokatlanul erős fényforrásba néztünk. Az izzószál vagy a lámpa alakját egy pillanatig még látjuk azután is, hogy elfordítjuk tőle a tekintetünket.

A taumatrópon azonban még nem mozgóképet fogunk látni, hanem a mozgókép létrejöttének alapját, lehetőségét: két különálló képet, amelyek gyors váltakozása során az utóképhatás miatt összeolvadnak, egy képként jelennek meg a szemünk előtt.

A mozgóképhez majd arra lesz szükség, hogy rövid idő alatt jóval több kép peregjen le a szemünk előtt (egy másodperc alatt körülbelül húsz), amelyeket nem leszünk képesek külön-külön pillanatképként, csak mozgóképként érzékelni. De erről majd a következő két részben lesz szó.

Története

A taumatróp a fotográfia megjelenése előtt, a 19. század első felében sokszorosított formában nemcsak optikai játékként, unaloműző szórakozásként örvendett nagy népszerűségnek, hanem felirattal kiegészítve kereskedelmi és politikai üzeneteket is eljuttattak rajta a nagyközönség számára. A két, egymást kiegészítő képet, egy papírkorong két oldalára nyomtatták. A korong két szélén ütött lyukba kétszálú madzagot, fonalat fűztek és az igy adódó tengely körül pörgetett eszköz két képe összeolvadt a néző szeme előtt. A legnépszerűbb és talán unalmas témák (kalitkában ülő madár, kutyaház előtt fekvő kutya, virág fölött dongó méh) mellet több izgalmas megoldást is találhatunk:

A mosolygó macskától a cuppanó pusziig

Elkészítése

A netes példák alapján könnyen nekifoghatunk saját forgó csodánk elkészítéséhez. Kreativitásunkat hagyjuk kibontakozni, ne csábítsanak el a letölthető, nyomtatható változatok. Papíron, ollón, fonálon, stift ragasztón, ceruzán, filcen vagy színesceruzán kívül másra nem lesz szükségünk.

Amire figyeljünk:

Mutatunk egy angol nyelvű, de különösebb nyelvismeret nélkül is érthető videót, amely részletesen bemutatja a folyamatot.Jó szórakozást!