Emoji

2020. 07. 16. internet cikk 5–10. évfolyam

Hogyan alakultak ki az online kommunikáció során használt ikonok? Mit jelentenek ezek pontosan?

Smiley, emotikon, emoji

Bár mindhárom kifejezést szoktuk használni a kis ikonokra, mégsem jelentik teljesen ugyanazt.

smiley – és tágabb értelemben az emotikon – jelentése mosoly. Ez a minta csak billentyűk kombinációjából áll, többnyire emberi fejre emlékeztet vagy lehet egy érzelmet kifejező minta. 

: )  mosoly
: D nevetés
; )  kacsintás
d[^_^]b  mosolygó ember fülhallgatóval
<3  szív

 

Az emoji japánul képi karaktert jelent, 2010 óta szabványosított valódi felirat helyett alkalmazott eligazító ábra.

Hogyan alakultak ki az emojik?

1982-ben Scott E. Fahlman, a Carnegie Mellon Egyetem professzora volt az első, aki a kettőspont, a kötőjel és a zárójel segítségével a világon először horizontális mosolygó fejet írt egy levélben. Először főként komolytalan dolgok jelölésére alkalmazták, ami eleinte csak a számítástechnikához értő személyek körében terjedt el. A szív volt az úttörő, 1995-ben adták hozzá a Pocket Bell személyhívó karakterkészletéhez.

2013-ban a New Yorker magazin egyik száma olyan címlappal jelent meg, ami csak emojikból állt. 2015-ben egy emoji lett az „év szava” az Oxford értelmező szótár szerkesztői szerint, mégpedig a sírva nevető smiley.

2016 februárja óta már a Facebookon is lehet emojikkal reagálni a posztokra a like gomb mellett. Azóta rengeteg emojit fejlszetettek, az esélyegyenlőség nevében már kerekesszékes ember, művégtagok, hallókészülék és vakvezető kutya is megtalálható a repertoárban. Így mintegy 3000 különféle ikonból válogathatunk, de jövőre újra bővül a lista.

2014 óta július 17-én tartják a World Emoji Day-t, ami Jeremy Burge „emoji-történész” és az Emojipedia alapítójának agyszüleménye. Az új emojikat a Unicode Consorcium hagyja jóvá, a piacvezető cégeknek pedig minden vágyuk bekerülni saját emojijukkal. Időnként plusz funkcióval is ellátják a jeleket, például 2019 óta a Facebook Messengeren elküldött hold emoji után lehet aktiválni a dark mode-ot (sötét mód), ami rendkívül hasznos funkció: kíméli a szemet és az akkumulátort is.

Létezik-e egységes jelentés?

Nem, bár vannak egyértelműbb jelek, de a kontextus is meghatározó. Az emotikonoknak van egyfajta kulturális beágyazottsága, például földgolyóból háromféle van, így attól függően, hogy melyik földrészen vagyunk, kiválaszthatjuk azt az ikont, ami számunkra hiteles.

Miért használjuk az emojikat?

Az interneten a hangulatjelek azért terjedtek el, hogy pótolják a beszélgetés során az arckifejezéseket, gesztusokat, amik nélkül a mondanivaló néha félreérthető. A chat például egy kevert kommunikációs forma: bár írásban történik, mégis azonnali az üzenet a feladó és a vevő között, ami az élőbeszédre jellemző. A non-verbális kommunikáció a kommunikáció 70%-át teszi ki, ez írásban elvész. Azaz elveszne, de ennek pótlására jöttek létre az emojik (is, illetve a matricák, gifek stb.). A Twitter friss kutatása szerint azok a hirdetésekkel, amelyek tartalmaztak emotikont, 10 százalékkal jobb eredményt lehet elérni azokhoz képest, amelyek nélkülözték ezeket. Az Instagram esetében a különbség még nagyobb: az ikonok használata 47,7 százalékkal növelte egyes posztok eredményességét.

Kik és milyen gyakran használják az emojikat?

A nők 60%-a és a férfiak 41%-a rendszeresen használja az emojikat. A One Poll nevű közvéleménykutató cég vizsgálatában megkérdezett ezredfordulós fiatalok 65 százaléka mondta azt, hogy kényelmetlenül érzi magát, ha valakivel személyesen kell beszélgetnie, és 80 százalék jelezte, hogy a digitális társalgást preferálja. Egy másik kutatás szerint is a tinik 72%-a könnyebben fejezi ki az érzelmeit emojikkal, mint szavakkal.

Tudj meg többet:

Egy jó emoji többet mond bármilyen szövegnél

Miért használunk emojikat?

Feladat: a gyerekek csoportokba szerveződve írjanak le egy klasszikus magyar verset emojikkal, közben beszéljék meg, hogy egy-egy kifejezést melyik emoji helyettesíthet a leghitelesebben. 
(Így: Kitalálod, melyik híres verset rejtik az emojik?)