Mit tanítsak a gyerekemnek a biztonságos online viselkedésről?

2021. 02. 15. internet cikk 3–6. évfolyam

Graphical user interface, application, Teams

Description automatically generated

Amint a gyerekünk internetezni kezd, magyarázzuk el neki, hogyan viselkedjen az online térben. Felelősségteljes, tisztelettudó magatartással kényelmesen érezheti magát az internet világában, és a legtöbbet hozhatja ki belőle, miközben sikerül elkerülnie az online zaklatást vagy a nem neki való tartalmakat. A következő alapelveket osszuk meg gyerekünkkel: 

Kommunikálj helyesen! Használja a megfelelő nyelvi stílust. Egy tanárral nem ugyanúgy beszélünk, mint a barátainkkal. Soha ne használjon csupa nagybetűt, az kiabálásnak hat.

Ami nem tartozik másokra, azt ne oszd meg velük! Ne adjon ki személyes információt, jelszót, lakcímet, ne osszon meg oda nem illő képeket és ne adjon tovább pletykát.

Tisztelj másokat! Legyen udvarias, és kedvesen fejezze ki, ha nem ért egyet valamivel.

Ne hazudj, ne lopj, ne csalj! Ne próbáljon másokat becsapni. Adja meg a többieknek az őket megillető elismerést. Könnyű mások munkáját a magunkénak feltüntetni, engedély nélkül letölteni dolgokat vagy csalni egy videójátékban... mégse tegyen ilyet.

Állj ki mások mellett! Ha zaklatnak valakit, akit ismer, álljon ki mellette. Ő is ugyanezt várná a másiktól. 

Jelentsd a nem megfelelő viselkedést! Az internet egy hatalmas közös tér, amelyet segíthet jobb hellyé tenni.

Kövesd a családi szabályokat! Ha valamelyik szülő azt mondja, hogy bizonyos weboldalakat kerüljön vagy fejezze be a csetelést estére, fogadjon szót. Értse meg, hogy minél felelősségteljesebben viselkedik, annál több kiváltsághoz jut. 

Gondolkodj, mielőtt posztolsz, üzenetet küldesz vagy megosztasz valamit! Gondolja át, hogy a posztját követően ő hogy érzi majd magát, és másokban milyen érzéseket kelt. Jobb, ha világos számára, hogy nehéz visszavonni, amit az interneten mondott, az online viselkedése tartós nyomot hagy.


További tanácsok szülők részére a Common Sense Media alábbi cikkében találhatók.