Honnan szerezhetünk jogtisztán zenéket, hangokat, zörejeket?

2021. 01. 29. hang cikk 7–10. évfolyam

Összegyűjtöttünk néhány olyan oldalt, ahol jogtisztán felhasználható, teljesen ingyenes hangeffekteket, zenéket szerezhetünk be. Az oldalak, sőt az egyes oldalakon található hangfájlok felhasználási feltételei eltérhetnek, ezért érdemes körültekintően ellenőrizni, hogy melyik hang milyen licenc alá esik.

A Creative Commons licenszekről itt tudhattok meg többet:


BBC Hangtár http://bbcsfx.acropolis.org.uk/

A BBC saját hangadatbázisában rengeteg olyan hangeffektet találhatunk, amiket személyes, oktatási vagy kutatási célokra használhatunk fel. A gépi zörejektől, hosszabb atmoszférahangokon át a stúdióban felvett hangimitációkig szinte minden megtalálható.

ZapSplat https://www.zapsplat.com/sound-effect-categories/

A ZapSplat egy rövid regisztráció után engedi letölteni a fájlokat. A hangcsomagok és háttérzenék is találhatóak az oldalon, ezek azonban pénzbe kerülnek.

Freesound https://freesound.org/browse/

Külcsínre talán nem ez az oldal lesz a legvonzóbb, de a hangtípusok kiemelkedően széles skáláját kínálja. A fájlok eltérő formátumúak lehetnek, ezért érdemes ellenőrizni a jobb oldali sávban az információkat, ahonnan a felhasználási információk is könnyen kideríthetők. A letöltés szintén regisztrációhoz kötött.

login to download

SoundBible http://soundbible.com/royalty-free-sounds-1.html

A SoundBible kínálatában az ingyenesen hozzáférhető hangok közt elsősorban olyanokat találhatunk, amelyeket használva csak a forrást kell megjelölnünk, vagy még azt sem.

NASA Audio Collection https://archive.org/details/nasaaudiocollection

A sci-fi és az űrkutatás rajongóinak nyújthat igazi csemegét a NASA hanggyűjteménye. A kutatóközpont az expedícióiból származó hanganyagokat tett közkinccsé, így felhasználásuknak csak a fantázia szabhat határt, mert minden korlátozástól mentesek.

YouTube Hangkönyvtár https://www.youtube.com/audiolibrary/music

Miért hallhatók ugyanazok a zenék számos YouTube videó alatt? A videómegosztó oldal megpróbálta kezelni és visszaszorítani az egyre súlyosabbá váló szerzői jogsértéseket, így létrehoztak egy saját adatbázist szabadon felhasználható zenékből. Ez pedig kézenfekvő megoldás a feltörekvő alkotóknak. A zenék mellett számos hangeffektet is tartalmaz a gyűjtemény.

TeknoAXE http://teknoaxe.com/Home.php

Különböző stílusú, eltérő hangulatú zenéket kínál a TeknoAXE név alatt alkotó zenész. A YouTube-ra feltöltött zenéket teljes egészében meg is lehet hallgatni letöltés előtt, hogy biztosan a számunkra megfelelőt találjuk meg. A licencfeltételek megtartása és az alkotó megjelölése elegendő is a zenék felhasználásához.

PurplePlanet https://www.purple-planet.com/royalty-free-music

A PurplePlanet díjköteles alkotások mellett ingyenesen elérhető opciókat is kínál. Egyedül arra kell ügyelnünk, hogy kereskedelmi célokra ne használjuk fel az innen letöltött zenéket.

Bensound https://www.bensound.com/royalty-free-music

A Bensound felületéről ingyenesen szerzett zenéket nem használhatjuk saját hangoskönyvünk, podcastunk aláfestéseként, de oktatási és magáncélokra igen.

Free Music Archive http://freemusicarchive.org/

A Free Music Archive nemcsak rendkívül gazdag adatbázis, de előadóknak is remek felületet biztosít, hogy zenéjük hasznosításával szélesebb közönséghez is eljussanak. A felhasználási irányelvek azonban előadónként eltérhetnek, ezért érdemes mindig megnézni a szerző adatlapján, hogy mire ad engedélyt.