A hős útja

2020. 07. 08. film cikk 5–10. évfolyam

Joseph Campbell és Christopher Vogler a jungi pszichológia segítségével osztotta részekre a hős által bejárt utat, és tárták fel az ősi történetek közös hátterét.

 

A hős útját is három szakaszra oszthatjuk: elindulás, beavatás, visszatérés. Az elindulás a hétköznapi világból történik, a beavatás a különös világban zajlik, míg a visszatérés során a hős ismét a kiinduló állapotba kerül. Többen többféleképpen is felosztották további alegységekre a három szakaszt, de Campbell 12 szakaszos elméletében így oszlik fel a három nagy egység:

Az elindulás részei:

- A hétköznapi világ

A hétköznapi világban megismerjük a főszereplőnket, a mindennapjait jelentő, idilli állapotban létező világot.

- Kalandra hívás

Ebben a szakaszban a hősünk olyan problémával szembesül, ami kizökkenti komfortzónájából és cselekvésre készteti. Számos formát ölthet: alakíthatják véletlenek, gonosz ármánykodás, önmegvalósítás vagy addig szokatlan jelenségek. Egyértelművé válik a hős célja, és körvonalazódik a kaland tétje.

- A hívás visszautasítása

A hős nem indul el az első hívószóra. Meggondolja magát, vonakodik, nem vesz tudomást a fenyegtésekről vagy egyszerűen fél kockáztatni az életét. Az első hívást tehát visszautasítja, további noszogatásra van szüksége.

- Találkozás a mentorral

Ekkor érkezik meg a hőst segítő mentor, aki nyomatékosítja a hős szerepét, és biztosítja, hogy csak ő képes megoldani a problémát, így a hősünk már bele mer vágni a kalandba. Van olyan is, hogy a hős önmaga dönt az indulás mellett, de tapasztalatlannak, felkészületlennek érzi magát, ezért felkeres egy bölcs tanítót. A mentor tanítja, tanácsokkal látja el, segíti utazását.

A beavatás részei:

- Az első küszöb átlépése

Az első küszöb átlépése jelenti a beavatás első szakaszát. A hős útja során kilép az addig megszokott környezetéből és egy különös világba érkezve számos megpróbáltatással néz szembe. Innen már nincs visszaút, és ezzel együtt megindul a hős jellemfejlődése.

- Szövetségesek, ellenfelek, próbatételek

A hős útja során szembesül a különös világ viszontagságaival, konfliktusokba ütközik. Számos olyan próbatétellel találkozik, amik akadályozzák célja elérésében. Bővül a megismert karakterek tárháza is: az ellenfelek tovább nehezíthetik útját, de közben azonos cél által vezérelt szövetségesekkel is összehozza a sors – ám vigyázat, barátokból könnyen lehet ellenség, és fordítva!

- A belső barlang megközelítése

A hős közelebb kerül célja megvalósításához, ami nagy kihívás elé állítja. A belső barlang megközelítése azt jelenti, hogy a hős felismeri erejét, jelentős önismeretre tesz szert, de fizikai síkon a főgonosz lakhelyéhez, búvóhelyéhez is közelebb kerülhet. Általában itt ismeri fel küldetésének fő célját.

- A legfőbb megpróbáltatás

A hős kritikus ponthoz érkezik. Az eddigi legnagyobb akadállyal néz szembe, és rendszerint alul is marad. Elérkezik a legsötétebb pillanathoz, eléri a gödör alját, ahonnan muszáj lesz kikecmeregnie célja elérésének érdekében. És ha sikerrel jár, megváltozva folytatja útját. Ez gyakran együtt jár a legnagyobb félelmeivel való megküzdéssel is. A hős döntései ebben a helyzetben sok mindent előrejelezhetnek a történet későbbi folyásában. Ez még nem a történet csúcspontja, de a második felvonás fő eseménysora.

- Jutalom

A hős a megpróbáltatások után már látja a végső célt jelképező tárgyat, tudást, megszerzendő értéket. Amennyiben a hős meg is szerzi ezt a jutalmat, felhasználhatja a történet alakításában, így egy homályosan lebegő cél helyett kézzelfogható, igazi hatással bíró objektummá válik.

- Visszaút

Nem eszik olyan forrón a kását! A hős még közel sem lélegezhet fel nyugodtan, az idillbe való visszatérése rögös úton vezet keresztül. A megelőző események következményei, utóhatásai elől nincs menekvés, így a gonoszok, az ellenség újabb fenyegetést jelentenek a visszatérés során.

A visszatérés részei:

- Föltámadás

Ebben a szakaszban érkezünk el a történet csúcspontjához. Az eddig megismert szereplők és bonyodalmak egy végső, mindent eldöntő próbatételben találkoznak. Itt válik el, hogy a hős tanult-e a legfőbb megpróbáltatásában történtekből, és ez alapján győzedelmeskedik vagy elbukik. Amennyiben sikerrel jár, új tudással, tulajdonságokkal felvértezett hősként kerül ki a csatából, aki előtt nyitva áll az út a happy end felé.

- Visszatérés az „elixírrel”

A hős immár új emberként, győztesként tér haza. A jellemfejlődése célba ért, kezdeti vonakodása után aktív, cselekvőképes, érett karaktert köszönthetnek benne az otthoniak. És természetesen magával hozza az „elixírt”, ami többnyire az a tárgy, tudás vagy ismeret, ami korábban jutalomként és történetalakító objektumként jelent meg és megoldást jelent sok mindenre. De ha mégsem, akkor nyitva áll a kapu egy újabb kaland előtt…

 

Ahhoz, hogy megértsük a kultúránkat alakító mondákat, meséket és a jelenkori elbeszéléseket, modern mítoszokat, fontos ismernünk ezt a monomítoszt. Hiszen gyakorlatilag minden popkulturális termék, regény, képregény, film követi ezt az ívet.

Feladatok:
Mindenki a saját életének főhőse! Az előbb megismertek alapján próbáld meg elhelyezni, hogy szerinted most melyik pontján jársz a történetednek? Ki milyen szerepet képvisel az életedben?
Mi jön ezután? Hagyatkozz a fantáziádra és röviden írd meg életed meséjének befejezését!

Bónusz: rajzold meg a főbb pontokat egy rövid képregény, storyboard formájában! Ha jobban szeretsz fotózni, elő a kellékekkel és készíts fotóképregényt! Esetleg láttál már szerepjáték karakterlapot, akár papír, akár videójátékos formában? Készítsd el a sajátodat! Legyen belőle egy előtte-utána verzió! Vagy ha éppen animációval vagy videókkal szeretsz foglalkozni, készíts az utadból egy rövid mozgóképet!

Gondold végig a kedvenc könyved, filmed cselekményét. Melyik az a 12 pont, amelyik legjobban megfeleltethető benne a fentebbi vázlatnak?

Nagyobbaknak a Joker nyomán: Joker a Batman képregények főgonosza, de a saját történetében mindenki hős… Ugye? A Joker melyik jelenetei feleltethetők meg legjobban a fentebbi vázlatnak? Valóban hős? Hozz érveket mellette vagy ellene! Ha arra jutottál, hogy nem hős, akkor mi lehet? Szuperhős, anti-hős, főgonosz? A Jokerhez kapcsolódó anyagainkban találsz erre vonatkozó segítséget!