Discord-alapok

2020. 07. 21. internet cikk 3–10. évfolyam

Ez egy rövid segédanyag arról, hogy mi a Discord, és hogyan lehet használni a távoktatásban. Természetesen csak egy platform a sok közül, amit a gamer gyerekek alighanem már ismerni fognak.

A Discord egy cross-platform (minden eszközön elérhető) szoftver, ami alkalmas hang, videó és szöveges üzenetek küldésére. Hasonló a Facebook Messenger, a Skype vagy éppen az egykori Microsoft Messenger (MSN) megoldásaihoz.

Miért szeretik a gyerekek?

Sokan videójáték közben használják, mivel nagyon alacsony a gépigénye a programnak, így feleslegesen nem lassítja a számítógépet, nem terheli annyira az internetkapcsolatot.
Kifejezetten népszerűvé teszi, hogy a mobil app és a letölthető asztali verzió mellett böngészőből, telepítés nélkül is elérhető a szolgáltatás.

Hogyan működik?

Első körben egy felhasználónevet kell beállítanunk. Amint ez megvan, lehetőségünk van saját szerver létrehozására. A szervert egy email címmel el is menthetjük, így a későbbiekben is mindig használható marad.

Mentés után az alábbi képet kapjuk.

Discord_szerver

Itt hozhatunk létre tematikus csoportokat akár írásos formára, akár szóbeli üzenetekhez.

A szöveges csoportokban képeket, dokumentumokat és videókat is megoszthatunk a tagokkal.
Csatornáinkban beállíthatjuk, hogy a tagok milyen jogosultságokkal rendelkezhetnek, így viszonylag egyszerűen ellenőrizhetők a csoportok. A beállításokat a csatornák melletti fogaskerékkel irányíthatjuk.

Discord_alapok

Discord_alapok2

Az általunk készített szerverek nem végtelen mennyiségű embert tudnak befogadni. Normál körülmények között egy felhasználó nem lehet tagja több mint 100 szervernek. Egy szerver pedig maximum 250 000 tagot számlálhat. Így akár az egész iskola elférhet egy helyen.

Ezeknek a közösségeknek a moderálása, karbantartása nem egyszerű feladat, főleg, ha sokan még tanulják, hogy hogyan is kezeljék a felületet. Éppen ezért a Discord lehetővé tette a botok használatát az oldalon. Többféle tematikus bot van, amik betölthetők, ilyen például a moderáló, zenét készítő, de akár mémgyűjtő bottal is találkozhatunk.

A Discrodról elmondhatjuk, hogy viszonylag gyorsan tanulható, egyszerűen használható és alacsony gépigénye miatt stabilan futtatható a legtöbb felhasználónak. Az oldal nagyrészt magyar nyelven is elérhető, de előfordul, hogy egy-egy funkció még angol nyelven jelenik meg. A support oldalon részletesen leírják a működést, bemutatják a funkciókat, de ez csak angol nyelven érhető el.

Szabályok és adatvédelem

A közösségi oldalakhoz hasonlóan a Discord is rendelkezik különböző szabályokkal. Ugyan úgy, mint a Facebooknál, itt is 13 év a korhatár-megjelölés. A fontosabb felhasználási feltételekről és szabályokról magyarul is tájékozódhatunk

Szintén a közösségi oldalakhoz hasonlóan, itt is gyűjtenek rólunk adatokat, ezeket a program fejlesztésére, javítására használják. Az adatkezelési tájékoztató is olvasható magyarul. 

Lehetőség van az alkalmazáson belül is az adatvédelmet és biztonságot szabályozni. Ehhez a korábban említett fogaskerékre kell kattintani és az adatvédelem és biztonság fület választani. 

Discord_adatvedelem

Discord_adatvedelem2

Arra is oda kell figyelni, hogy a gyerekektől kért képek, videók hogyan kerülnek felhasználásra és tárolásra. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) álláspontja részletesen itt olvasható.