Projekt – Fotósorozat

2020. 07. 10. kép óravázlat 7–10. évfolyam

A médiás projekteknek a távoktatásban több előnyük is van. A cél az, hogy a diák sok ismeretanyagot használjon fel és így mutassa meg, hogy érti a médium működését és szabályait.

Ezek a feladatok hosszútávú munkát várnak el a diákoktól, így nem kell folyamatosan online kontaktórákat tartani, a munka több részletben végezhető, a diák maga tervezheti meg, mikor tud a többi online tananyag mellett ezzel foglalkozni.

Feladat neve: Fotósorozat

Korosztály:

7 - 12. évfolyam

Javasolt időtartam:

3 hét

Javasolt kapcsolattartás:

minimum heti 2 alkalom, valamint igény szerint folyamatos konzultációs lehetőség

Szükséges eszközök:

mobiltelefon/kamera/fényképezőgép/tablet, laptop/pc

A feladat a következő témakörök számonkérésére alkalmas:

történetmesélés, képalkotás, keretezés, kompozíciók

Javasolt értékelés:

3 db érdemjegy

- a történetmesélés megvalósulása

- a képi keretek és kompozíciók alkalmazása.

Feladat leírása:

Készíts 10 képből álló fotósorozatot! A képek „Egy legófigura nehézségei” címmel meséljenek el egy történetet. Figyelj arra, hogy a képeid ténylegesen egy történetet mutassanak be. Használd a már ismert kompozíciós és keretezési elveket. A fotóid között szerepeljen legalább 3 különböző képkivágás és kompozíció is. A munkád során fordíts figyelmet a jól megtervezett környezetre és a fényekre is. Kísérletezz bátran! Munkádhoz készíts legalább 1, de legfeljebb 2 oldalas munkanaplót! Ebben mutasd be az alkotás folyamatát az ötleteléstől a kivitelezésig. Írj arról, hogy milyen módon készítetted el a videódat, mit használtál, ütköztél-e nehézségekbe. Két képed esetében elemezd a keretezést és a kompozíciót, amit használtál. Mindig, amikor dolgozol, jegyzetelj, hogy könnyebb legyen a végén összeállítanod a munkanaplód, és tüntesd fel minden forrásodat, nem baj, ha segítségeket használsz.

Változatok:

Lehetőségektől függően lehet változtatni a fotósorozat címén, ami új témákat jelöl ki. A fotósorozat kapcsolódhat más tantárgyhoz is, például irodalom órához. Egy vers feldolgozása is lehet feladat ezzel a módszerrel.

Segítő linkek:

Ingyenes online képszerkesztő programok:

Canva

Snappa

Photo Editor

Ingyenes képszerkesztők mobilra:

Képszerkesztő Pro

Adobe Photoshop Mix

Pixlr