Projekt – Videóetűd

2020. 07. 08. film óravázlat 7–10. évfolyam

A médiás projekteknek a távoktatásban több előnyük is van. A cél az, hogy a diák sok ismeretanyagot használjon fel és így mutassa meg, hogy érti a médium működését és szabályait. Ezek a feladatok hosszútávú munkát várnak el a diákoktól, így nem kell folyamatosan online kontaktórákat tartani, a munka több részletben végezhető, a diák maga tervezheti meg, mikor tud a többi online tananyag mellett ezzel foglalkozni.

Feladat neve: Videóetűd

Korosztály

10-12. évfolyam

Javasolt időtartam

4 hét

Javasolt kapcsolattartás

minimum heti 2 alkalom, valamint igény szerint folyamatos konzultációs lehetőség

Szükséges eszközök

mobiltelefon/kamera/fényképezőgép/tablet, laptop/pc

A feladat a következő témakörök számonkérésére alkalmas

plánok, kameramozgások, kompozíciók, vágás, történet, cselekmény

Javasolt értékelés

3 db érdemjegy

Az érthető és logikus formanyelvi eszközök használata, a téma bemutatása és az elbeszélés módja alapján adható két jegy. 

A feladatleírásban felsorolt elvárásoknak teljesülése alapján. 

Feladat leírása

Készíts el egy legalább 3 perces maximum 15 perces videóetűdöt. A témát teljes mértékben te döntöd el. Érdemes műfaji keretek között gondolkodni. Használj legalább 3 különböző képkivágást, kameraállást és kameramozgást. A filmed mondanivalója legyen átgondolt és érthető.

Munkádhoz készíts minimum 2, de maximum 5 oldalas munkanaplót, ami tartalmazza a szinopszisát az etűdödnek. Mutasd be az alkotás folyamatát, milyen nehézségekbe ütköztél és milyen döntéshelyzetek adódtak a munkád során! Mindig, amikor dolgozol, jegyzetelj, hogy könnyebb legyen a végén összeállítanod a munkanaplód, és tüntesd fel minden forrásodat, nem baj, ha segítségeket használsz.

Bővített változat

A pedagógus akár címeket is adhat – ezzel irányítva a diákot. Lehetnek ezek teljesen szabadon választott címek, de akár egy másik műre utalva egy újragondolás is lehet a feladat.

Segítő linkek

Ingyenes videóvágó programok

Ingyenes videószerkesztők mobilra

 Ingyenes hangeffektek