Selena Gomez: a többmilliószor lájkolt Insta-kép

2020. 07. 01. reklám videós tartalom 5–10. évfolyam
Selena & Coca Cola képelemzés

2016-ban Selena Gomez fotója – tulajdonképpen a Coca-Cola hirdetése – volt a legkedveltebb fotó az Instagramon. Vajon mi kellett ahhoz, hogy ennyire sikeres legyen ez a kép? Hogyan működik ez a fotó?

Mi történik a kép terében?

Első közelítésben még ne törődjünk azzal, ki szerepel a képen, csak próbáljuk felfejteni a vizuális kódolás rétegeit. A képen egy fiatal, vonzó, sötét tónusú lány oltja szomját egy klasszikus kólásüvegből szívószállal. A hirdetési szándéknak megfelelően tehát a terméket látjuk a kép centrumában, ráadásul a fogyasztás helyzetében, de a kép ennél persze jóval többet szeretne adni. A lány megjelenése, a palack színrevitele, vagy tágabban a kép színei, formái egységes vizuális üzenetté rendeződnek össze, amelyben minden részlet megtalálja a kapcsolódást a többihez.

A képen nincs semmilyen kihívó gesztus, a modell mégis képes mozgósítani a nőiesség élénk jeleit. Átható tekintetét erősíti a hangsúlyos sötét, dús szemöldök és a smink hasonlóan sötétítő tónusai. Közben a sötét szem szembogarában mégis valami fényes, világos, szinte tükörszerű középpont tekint ránk. A modell haja dús, jóformán megzabolázhatatlanul, hullámosan zúdul alá egyik oldalon a hátára, másik oldalon elől a mellkasára. Egy tincs elől a szemébe is hullik, mintha ez a vad, természetes erő még a fotó pillanatáig sem engedte volna magát rendre utasítani. A modell körmei élénken pirosak és hosszúak (ez hagyományosan erősen szexualizáló vizuális vonás lenne), de ajkai például nem kaptak hasonló színű rúzst (ami alighanem közönségesbe billentené a felvételt), hanem egészen világosnak maradtak, színük és tagoltságuk száraznak mutatja őket, mintha a szomjúság érzetét szeretné vizualizálni. Az általa visel piros top sokat enged látni a modell karjából és vállából, amelyen a bőr tónusainak különbsége már mintha a napozás hatásait, foltjait mutatná. A fotó összességében sokrétűen érezteti a nézőivel, hogy forró nyár van, amikor a hűsítő kóla nagyon kívánatos.

A modell merész megjelenése azonban nemcsak a nőiesség keretében értelmezhető, de mintha tovább erősítené a kezében tartott palack vizuális tulajdonságait is. Nézzük például az egyező színeket: a top, az énekesnő körömlakkja és a palack címkéje tökéletes harmóniában vannak, hiszen pirosak, ami már kódszerűen a márka színének számít. A piros-fehér sávos szívószállal a modell fülbevalója harmonizál, miközben a hajszíne nagyon közel áll magának az italnak a színéhez. A hasonlóság nem csak színben, hanem az üveg formájának görbületeiben is tapasztalható, a modellnek a topban kirajzolódó keblei és a hajtincseinek hullámai is vizuálisan visszhangozzák a kontúrpalack ikonikus vonalait. A visszhang nem csak a szemnek, a fülnek is szól: a modell kezén tetoválásként és a palack címkéjén is hangjegyeket látunk. A modell életének lehet köze a zenéhez, miközben a márka is ismeretes módon keresi a stratégiai kapcsolódást a popzenéhez, a folyton megújítandó fiatal célcsoport fontos médiumához. Szinte halljuk, ahogy összecsendül itt a termék és a modell. 

A kép kereskedelmi szándékokat hordoz, miközben divatfotóként is funkcionál (bár nem a modell öltözékét, sem a sminkjét, hanem egy italt népszerűsít). Mivel fotóként önerejéből is vonzónak kell lennie, hirdetési szlogen nem került rá. Illetve mégis, ám szinte bújtatottan, a palack címkéjén ott olvasható egy mondat két hangjegy között: You're the spark. Te vagy a szikra. A bíztató kijelentés a modell kreativitásában engedi részesedni a kép nézőit, vagyis a kóla minden fogyasztóját: te is olyan eredeti, felszabadult, vonzó és egyedi lehetsz, mint a képen szereplő énekesnő. Mindehhez persze társként kínálkozik a palackban lévő habzó (sparkling) ital, amelyben a buborékok törnek úgy fel, mint a fogyasztókban az eredeti érzések, gondolatok. 

Nagyon izgalmas cserefolyamatot láthatunk tehát kibontakozni a kép vizuális rétegeiben. A vonzó, nőies modell szépségét, vonzerejét, fiatalságát adja kölcsön a terméknek, miközben a brand évszázados kommunikációs hagyományaival, sokmilliárdos marketingköltésének globális erejével "klasszicizálja" a modellt, és "értelmezi", beiktatja a márkához társított értékek világába. 

Na, de kit látunk a képen?

Selena Gomez 1992-ben született, s a karrierjét a tv-ben kezdte 2002-ben. A több évtizede legnagyobb hatású tömegmédium, a televízió fénykorának utolsó szakasza volt ez. Mindenesetre egy-egy népszerű sorozat akkoriban forintban kifejezve több száz milliárdos bevételt is hozhatott. Selenáról hamar kiderült, hogy nagyon komoly profitot lehet vele generálni.

Már tiniként is a bulvárújságok címlapjának kedvelt figurája volt, románcai, szakításai, hétköznapi kalandjai máig rengeteg olcsó papírra nyomott lapot adnak el. Szerepelt minden fontos lifestyle magazin címlapján is, ahol nem a példányszám, hanem az exkluzivitás ad rangot, ott válnak el egymástól a szezonális jelenségek és a kulturális ikonok.

A Wizards of Waverly Place sorozat főcímdalánál kiderült, hogy énekelni is tud, így azonnal elindította csatornáját a YouTube-on. Ekkor, 2010 környékén már jócskán zajlott az internet térfoglalása, jó ötletnek bizonyult Selena dalait és népszerű koprodukcióit ezen a platformon is közreadni. Százmilliónyi nézője van a YouTube-on, a platform hirdetőinek nagy, és összegszerűen is kifejezhető örömére. Még nagyobb forgalmat generál a zeneletöltő és streamingoldalakon, például a Spotify-on, ahol a milliárdot is meghaladó mennyiségben streamelik egy-egy albumának dalait.

Népszerűségét látva több márka döntött úgy, hogy vele reklámozza termékeit. 2015-ben még tv-reklámot forgatott a Pantene számára, de 2016-ban már influenszerként posztolt a Coca-Coláról. Ahogy a tévéreklámokat lassan, de biztosan felváltják a YouTube-os hirdetések, a szponzorált posztok és a véleményvezérek/vloggerek kreatív tartalmai, egészen korán, 2013-ban építeni kezdte Instagram-közösségét.
Néhány éve visszatért a tévésorozatok közegébe is. Az újjászületett műfajban a 13 Reasons Why producereként és a főcímzene szerzőjeként és előadójaként tette le a névjegyét.

Miért olyan hatásos ez a kép?

A kép hatásához kell egyfelől mindaz, amit a rövid elemzésben megállapítottunk. De kell az is, hogy Selena Gomez legyen a képen szereplő lány, akit ismerünk a tévéből, a Youtube-ról, a Spotify-ról, a bulvárlapokból és a magazinok címlapjáról. Hogy a képhez tapadjon minden történet, rajongás, titok, ígéret, amelyek a személyt körülveszik kulturális termékek és platformok sokaságán.

Nektek feltűnt még valami?

Feladatok:

Beszéljétek meg, hogy számotokra mit fejez ki ez a fotó, mit mond a rajta szereplő lányról és mit mond a Coca-Coláról. A benyomásaitokat próbáljátok összekötni a kép egyes vonásaival: melyik fogásnak mi a hatása?

Próbáljátok közben leírni a képet, hol készülhetett, milyen évszak van, milyen élethelyzetet örökít meg!

Készítsétek el otthoni eszközökkel a fotó mását, vagy egy olyan képet, amely hasonló kompozíciós megoldásokkal dolgozik!

Keressetek még olyan sztárokat, akik a médiarendszer ennyire sok szerepkörében voltak sikeresek, és sikerrel vették az életkori határvonalak akadályait!