Selena & Coca Cola képelemzés

2020. 07. 01. reklám videós tartalom 5–10. évfolyam
Selena & Coca Cola képelemzés

2016-ban Selena Gomez fotója – tulajdonképpen a Coca-Cola hirdetése – volt a legkedveltebb fotó az Instagramon. Vajon mi kellett ahhoz, hogy ennyire sikeres legyen ez a kép? Hogyan működik ez a fotó?

Na, de kit látunk a képen?

Selena Gomez 1992-ben született, s a karrierjét a tv-ben kezdte 2002-ben. A több évtizede legnagyobb hatású tömegmédium, a televízió fénykorának utolsó szakasza volt ez. Mindenesetre egy-egy népszerű sorozat akkoriban forintban kifejezve több száz milliárdos bevételt is hozhatott. Selenáról hamar kiderült, hogy nagyon komoly profitot lehet vele generálni.

Már tiniként is a bulvárújságok címlapjának kedvelt figurája volt, románcai, szakításai, hétköznapi kalandjai máig rengeteg olcsó papírra nyomott lapot adnak el. Szerepelt minden fontos lifestyle magazin címlapján is, ahol nem a példányszám, hanem az exkluzivitás ad rangot, ott válnak el egymástól a szezonális jelenségek és a kulturális ikonok.

A Wizards of Waverly Place sorozat főcímdalánál kiderült, hogy énekelni is tud, így azonnal elindította csatornáját a YouTube-on. Ekkor, 2010 környékén már jócskán zajlott az internet térfoglalása, jó ötletnek bizonyult Selena dalait és népszerű kooprodukcióit ezen a platformon is közreadni. Százmilliónyi nézője van a YouTube-on, a platform hirdetőinek nagy, és összegszerűen is kifejezhető örömére. Még nagyobb forgalmat generál a zeneletöltő és streaming oldalakon, például a Spotify-on, ahol a milliárdot is meghaladó mennyiségben streamelik egy-egy albumának dalait.

Népszerűségét látva több márka döntött úgy, hogy vele reklámozza termékeit. 2015-ben még tv-reklámot forgatott a Pantene számára, de 2016-ban már influencerként posztolt a Coca-Coláról. Ahogy a tévéreklámokat lassan, de biztosan felváltják a YouTube-os hirdetések, a szponzorált posztok és a véleményvezérek/vloggerek kreatív tartalmai, egészen korán, 2013-ban építeni kezdte Instagram-közösségét.
Néhány éve visszatért a tévésorozatok közegébe is. Az újjászületett műfajban a 13 Reasons Why producereként és a főcímzene szerzőjeként és előadójaként tette le a névjegyét.

Miért olyan hatásos ez a kép?

A kép hatásához kell egyfelől mindaz, amit a rövid elemzésben megállapítottunk. De kell az is, hogy Selena Gomez legyen a képen szereplő lány, akit ismerünk a tévéből, a Youtube-ról, a Spotyfy-ról, a bulvárlapokból és a magazinok címlapjáról. Hogy a képhez tapadjon minden történet, rajongás, titok, ígéret, amelyek a személyt körülveszik kulturális termékek és platformok sokaságán.

Nektek feltűnt még valami?

Feladatok:

Beszéljétek meg, hogy számotokra mit fejez ki ez a fotó, mit mond a rajta szereplő lányról és mit mond a Coca-Coláról. A benyomásaitokat próbáljátok összekötni a kép egyes vonásaival: melyik fogásnak mi a hatása?

Próbáljátok közben leírni a képet, hol készülhetett, milyen évszak van, milyen élethelyzetet örökít meg.

Készítsétek el otthoni eszközökkel a fotó mását, vagy egy olyan képet, amely hasonló kompozíciós megoldásokkal dolgozik!

Keressetek még olyan sztárokat, akik a médiarendszer ennyire sok szerepkörében voltak sikeresek, és sikerrel vették az életkori határvonalak akadályait!