Filmes trükkök 2.

2020. 07. 16. film cikk 5–10. évfolyam

A mozgókép történelme szorosan összekapcsolódik a technika fejlődésével. Amíg Lumière vonatának érkezése még a valóság leképezéséről szólt, úgy mára már komoly fejtörést okoz, vajon mennyire igazi, amit a mozivásznon látunk. A számítógépes utómunka rengeteg addig elképzelhetetlen és felejthetetlen mozis élményt adott nekünk. Vizuális trükköket bemutató sorozatunk második része.

 

VFX

A digitális technika megjelenése után vált elfogadottá a vizuális effekt, rövidítve a VFX (visual effects) elnevezés. VFX-ként tekintenek minden olyan folyamatra, melyek a film képi világának teljessé tételéhez szükségesek, és a forgatás során túl költséges, veszélyes vagy kivitelezhetetlen rögzíteni. A VFX-szakemberek többnyire komputer animációs, grafikai- és vágóprogramok segítségével dolgoznak. 

<>

CGI

A CGI (Computer-Generated Imagery) magyarul számítógéppel létrehozott képet jelent. A filmkészítés során filmtrükköt igénylő jelenetekhez azért használják egyre gyakrabban a digitális technikát, így a CGI nyújtotta lehetőségeket, mert sokszor magasabb minőséget eredményez, s jóval tudatosabban irányítható, mint más, inkább gyakorlati alapú módszerek, úgymint miniatűrök megalkotása vagy statiszták alkalmazása tömegjelenetekhez, illetve mert olyan képek kidolgozására is alkalmas, melyeket semmilyen más technológiával nem lehet létrehozni. A legelső számítógépen generált mozgókép Alfred Hitchcock 1958-as Vertigo című filmjének kezdő képsoraiként jelent meg.

<>

Greenbox (chroma key)

A greenbox (vagy bluebox) vagy greenscreen (zöld háttér) úgynevezett chroma key technika, az egyik legnépszerűbb videós trükk, aminek az a lényege, hogy egy zöld (vagy kék) hátteret egy számítógépes program segítségével kicserélnek egy másik háttérre úgy, hogy az előtte lévő szereplők változatlanok maradnak. Tehát két különböző felvételt összemontíroznak. Bármilyen egyszínű háttérrel működik a technika, viszont pont azért használják a zöldet és a kéket, mert azok nem találhatóak meg az emberi bőrben. Ezt a technikát használják híradó és időjárás-jelentés felvételeknél, de filmek, videójátékok és fotózások eszköze is. 

<>

Motion capture

A motion capture, magyarul digitális mozgásrögzítés (gyakran csak mocap) egy olyan eljárás, melynek során mozgást rögzítenek, majd azt egy digitális modellre ültetik át. A film és videójátékok gyártásában az előadó mozgása kerül rögzítésre, majd a felvett adatokat a digitális karakter animálására használják. A testen kívül az arcon és az ujjakon elhelyezett érzékelők segítségével a színész teljes előadása, valamint arckifejezései is rögzíthetők.

<>

Források:

https://en.wikipedia.org/wiki/Visual_effects

https://hu.wikipedia.org/wiki/CGI_(film)

https://hu.wikipedia.org/wiki/Motion_capture

https://www.bumm.sk/regio/2019/01/14/egy-kiralyhelmeci-aki-megalkotja-a-marvel-hosok-vilagat