Fotómanipuláció 

2020. 07. 08. kép cikk 5–10. évfolyam

Bár a 2018-as év egyik legnépszerűbb választása a szűrők közül éppen a „no filter”, azaz a szűrő nélkül közzétett fotók, mind tudjuk, hogy az instagram-celebek fotóválasztásai, szerkesztései és közzétételének körülményei legkevésbé sem véletlenszerűek, nagyon is tudatosak.

A képek módosítása, a képmanipuláció nem egy új találmány, korábban többnyire kísérletező jelleggel nyúltak a képekhez vagy politikai indíttatással, valamilyen valóságot elfedve, illetve a puszta humor is lehetett a forrása. De vajon az Instagram-celebek miért manipulálják a képeiket? Természetesen, hogy több követőjük, több lájkjuk legyen, ezáltal pedig még több szponzor megkeresésére számíthatnak. (Bár a mutatók szerint nem az jár a legjobban, aki egy teljes insta-nagyhatalmat épített fel, hanem az, aki a közepes számú követőtáborral rendelkezik, őket kérik fel ugyanis leginkább különböző termékek vagy szolgáltatások reklámozására.) Emellett  mint mindenhol az interneten  a fotószerkesztésben is vannak trendek, aminek egy valamirevaló celeb igyekszik megfelelni.

Hogyan szerkeszti át a valóságot az Instagram?

A felhasználók befolyásolása már a kép előkészületeinél megkezdődik: mi a célja a fotónak, kit, mivel, hol és hogyan fotózunk le? Fontosak a beállítások, kivágások, hogy a képen csak az szerepeljen, ami előnyös. Egy testtartás, egy póz is rengeteget tud változtatni a látványon. Egyébként ebből is vannak divatok, míg korábban mindenki a fejét fogta a képeken, ma egy különös, flamingóra emlékeztető lábtartás a trend.

Milyen alkalmazásokkal tudjuk elkészíteni a fotókat?

A fotó készülhet a telefonunk kamerájával vagy bármely más kamerával, illetve az Instagram alkalmazáson belül is tudunk képet készíteni. A legtöbb képszerkesztő app is felkínálja a fotózás lehetőségét, és vannak olyan alkalmazások, amelyek már a fotó „elkattintásakor” valamilyen stílust kölcsönöznek a képnek (pl. Huji – analóg fotó). Az utómunka során az Instagram is számos lehetőséget kínál, 2017-ben például ezek voltak a legnépszerűbb filterek: 1977, aden, Brooklyn, Clarendon, Earlybird.

Emellett véget nem érő sorokban állnak rendelkezésünkre azok az applikációk, amelyekkel módosítani tudunk a fotóinkon: színt, hangulatot, filtert (pl. VSCO), effektet adhatunk a képnek (pl. ColorStory), régiessé tehetjük (pl. Lomograph), a kép egy részét megmozgathatjuk, pl. vízesést, míg a többi rész mozdulatlan marad (pl. Pixaloop). Sőt, 2019-ben már azt is megnézhetjük, hogyan fogunk festeni öregen (pl. FaceApp). Montázsolhatjuk fotóinkat (pl. Layout). A videónkon random csillogás jelenhet meg (pl. KiraKira) vagy GIF-et is készíthetünk fiktív háttérrel (pl. Giphy Cam). A rossz minőségű fotókat is úgy felturbózhatjuk, hogy akár profinak is tűnhet. (pl. Snapseed). Tehát végtelen a lehetőség.

A fotó közzétételének időpontja is befolyásolhatja a sikert

Vannak olyan alkalmazások, amelyek a követők elérhetőségének megfelelően ajánlják a legjobb időpontokat a postolásra (pl. Topsy). A technikai manipulációkon túlmutatva érzelmileg is manipulálhatnak minket a képek készítői. Az elmúlt években a legtöbb lájkot olyan fotók kapták, amelyek valamilyen szociálisan érzékeny témát ölelnek fel: szerelem, gyermekszületés, család.

2017 legnépszerűbb Instagram fotói például ezek:

2018-ban hasonló témák kaptak figyelmet:

A legnépszerűbbnek tehát azok a fotók tűnnek jelenleg, ahol nem is maguk a sztárok, hanem a gyerekeik vannak jelen. Kérdés persze, hogy mennyire etikus úgy postolni valakiről, hogy meg sem tudjuk kérdezni róla, akarja-e a fotót vagy a hírnevet. A fotómanipuláció tehát több követőt, több lájkot hozhat, de egyéb következményekkel is számolni kell. Tagadhatatlan, hogy a közösségi média negatív hatással lehet a felhasználókra (pl. kisebbségi komplexus, motiválatlanság, skin hunger  az online kapcsolatok hozadéka, testképzavar stb.), de a szerkesztett képek is sülhetnek el rosszul: a felhasználók nem kedvelik a túlszerkesztett képeket, és a bakikat is hamar kiszúrják.

Források:

Képmanipulációk a Photoshop előtt
Appok a menő Insta-oldalhoz
Legnépszerűbb szűrők az Instagramon