Influenszerek karanténban

2020. 07. 22. internet cikk 5–10. évfolyam

Hogyan reagáltak a magyar influenszerek a koronavírusra?

Karácsonyt ünnepelve a koronavírus még csak egy távoli, elvétve hallott, ismeretlen fogalom volt  húsvétra azonban egy mindenkit érintő világjárvánnyá nőtte ki magát. Hatással van a mindennapjainkra, így lehetetlen szó nélkül hagyni. De vajon hogyan beszélnek róla azok, akiknek szavait több tízezrek, sőt, százezrek hallják? Helyt tudnak-e állni az influenszerek felelősségteljesen, közösségük valódi véleményvezéreivé válva  úgy, hogy az sokszor gyerekekből, fiatalokból áll? Egyáltalán, hogyan lehet, és hogyan illik beszélni a jelenségről? Szétnéztünk, hogy Magyarországon stabilan tartanak-e az online világ oszlopai ezekben a nehéz időkben.

Vírus és tartalom

A pandémia mellett szó nélkül elmenni nem lehet, de fontos tényező az is, hogy az influenszerek közül sokan a jelenlétükből élnek. Az utazások, éttermek, szállodák promotálása, a bemutatókon és közönségtalálkozókon való részvétel megélhetésük és imidzsük része. Sokaknak tehát mindenképp át kell gondolniuk tartalmaikat, azt, hogy mit tudnak nyújtani ebben az új helyzetben.

Influenszer és közönsége mellett azonban meg kell említeni még két tényezőt, akik szintén fontos elemei a tartalomgyártásnak. Nem elhanyagolható például maga a csatorna, hiszen a közösségi média ugyanúgy adhat teret, mint korlátokat is a megszólaláshoz. Valamint fontos figyelembe venni, hogy az influenszerek a reklámipar szerves részét képezik, tartalmaik egy része általában szponzoráció, és ezeket az együttműködéseket a legtöbb influenszer esetében egy ügynökség kelti életre.

A koronavírus hullámai még éppen csak nyalogatták országunk határait, de a rendőrség már február elején lecsapott egy álhíreket terjesztő oldal szerkesztőire. Mivel az egész világon megszaporodtak a pánikkeltő hamis adatok, nyomasztó összeesküvés-elméletek, haszontalan praktikák, a YouTube március 5-én úgy döntött, letiltja a koronavírusról szóló tartalmak monetizációját. Ez azt jelentette, hogy ha valaki a vírusról készített tartalmat, abban nem jelenhettek meg reklámok, tehát nem volt alkalmas bevételszerzésre. Ez a döntés azonban ugyanúgy vonatkozott a tájékoztató jellegű, hasznos tartalmakra is, így értelemszerűen elvette a youtuberek kedvét attól, hogy beszéljenek a vírusról. Igaz, a korlátozás nem tartott sokáig: március 12-re a YouTube belátta, hogy a koronavírus általános beszédtémává vált, így nem szabad ellehetetleníteni azokat, akik a videókészítésből élnek.

Magyarországon március 11-én hirdették ki hivatalosan a veszélyhelyzetet. A legdrasztikusabb döntés, amelyet szinte minden háztartás megérzett, az iskolák bezárása volt, amiről március 20-án értesülhettünk. Az influencerek tartalmait megfigyelve március 15-e a fordulópont  sokan egészen addig nem készítettek semmilyen vírussal kapcsolatos tartalmat, sőt, egyáltalán nem említették a járványt. Érdekes, hogy a követők részéről kialakult egyfajta igény is a megfelelő hozzáállásra  Hódi Pamela például éppen március 15-én tett közzé egy képet, amelyen látszik, hogy autóval utaznak családjával valamerre, de rengeteg elégedetlen kommentet kapott.influenszer1

Ügynökségek  a javaslati csomag

Az influenszer-ügynökségek alapvetően a cégek és az influenszer közötti kapcsolat kialakításában, majd a szponzorált tartalmak megtervezésében segítenek. A véleményvezérek többi tartalmának monitorozása csak a megfelelő profilozás miatt fontos, de nem feladatuk az iránymutatás. Az, hogy a koronavírussal kapcsolatban milyen módon nyilvánulnak meg, az ügynökségek egyéni belátása. A legátfogóbban a Star Network foglalkozott a kérdéssel, akik március végén egy javaslati csomaggal álltak elő influenszereik számára, amelyben összefoglalták, hogyan érdemes tartalmat gyártani ezekben az időkben. A dokumentumban összesen öt pontban foglalták össze kéréseiket és tanácsaikat, és ez az öt pont remek kiindulási alapja annak, hogy megnézzük, a magyar influenszerek hogyan reagáltak a koronavírusra.

Egy ilyen helyzetben a tájékoztatás kiemelten fontos. Az influenszerek viszont nem szakértők, így a Star Network elsősorban arra hívja fel a figyelmet, hogy mielőtt bármit mondanának, ők maguk is tájékozódjanak, mégpedig hiteles forrásból. Az álhírek elleni küzdelmet ugyancsak meg tudja nehezíteni, ha egy megbízhatónak gondolt véleményvezér adja őket tovább több ezer követőjének. Erre példa Opitz Barbi esete, aki egy Instagram-posztjában azt javasolta, igyon mindenki hidrogén-peroxidos vizet, mert az védőpajzsot képez a vírus ellen. Az eljárás hivatalos egészségügyi források szerint akár még veszélyes is lehet. A posztból azóta eltűnt a vegyszer elfogyasztására buzdító mondat, de így is tízezren kedvelték. Akad pozitívabb példa is: Polly például, aki alapvetően edzős és magánéleti videókat készít, komolyan beszélt a koronavírusről; Szalay Isti pedig a helyes kézmosást mutatta be videójában.

 

A tájékoztatás mellett fontos a megnyugtatás is. A Star Network arra bátorítja influenszereit, hogy nyugodtan reagáljanak a távoktatásra vagy adjanak tippet az otthon töltött idő elütésére. Ezt új kihívások elindításával, online programok népszerűsítésével is lehet színesíteni. Bár kifejezetten magyar indíttatású kihívással még nem találkoztam, az ügynökség influenszereknek szánt új weboldalán összefoglalta a legújabb trendeket is, amelyek a vírushelyzetre reagálva terjedtek el az online platformokon. Az egyik vezető YouTube-csatorna, a PamKutya alkotói egy egészen különleges, sok embert aktivizáló programot találtak ki a karantén idejére. Kezdeményezésük az X-faktor nyomán a K-faktor nevet viseli, ami egy online tehetségkutató verseny. Felhívásukat március 25-én tették közzé, és több százan jelentkeztek. A műsort élőben közvetítik a YouTube-csatornájukon, így a nézők akár egymással is beszélgethetnek a több mint egyórás adás közben  és remélhetőleg ezalatt nem gondolnak a koronavírusra.

 influenszer2

Sok influenszer igyekszik a tőle telhető leghasznosabb módon bekapcsolódni a vírussal kapcsolatos párbeszédbe. Elsősorban a maradj otthon kampány mozgatja meg a tartalomalkotók fantáziáját: a legtöbb poszt az Instagramon az otthoni tevékenységekről szól, és szintén sok videós próbál tippeket adni az otthonlét idejére. Van, aki tudását igyekszik megosztani: Török Ábel vlogger például olasz nyelvleckét ad nézőinek, Bánkuti Dani pedig, akinek szakterülete a zene, azt foglalja össze, hogyan tudunk segíteni a zenészeknek ebben a helyzetben.

 

A Star Network szerint fontos a követőkkel való fokozott kapcsolattartás is. A közösségi média a közvetlenség illúzióját kelti, sokan tekintenek úgy egy-egy influenszerre, mint ismerősre, sőt, jó barátra. A bezártságba forduló otthonlét és a vírus miatti bizonytalanság könnyen eredményezhet rosszkedvet, depresszív tüneteket, aminek leküzdésében egy-egy jó szó, a szociális kontaktus élménye sokat segíthet. Természetesen a legtöbb influenszer  különösen azok, akik az interneten váltak ismertté  igyekszik kapcsolatot teremteni követőivel, így azt nehéz összevetni, mennyivel lettek aktívabbak ezen a téren a helyzetre való tekintettel. Az élő bejelentkezés lehetőségével leginkább a fitnesz tartalmakat gyártó influenszerek élnek szívesen, hogy online követhető edzéseikkel próbálják mozgásra és jókedvre deríteni követőiket. De Bish Barbi youtuber például elérhetővé tett egy telefonszámot, amelyen rajongói felhívhatják és beszélgethetnek vele.

 

Az ügynökség kitért még arra is, hogy az influenszerek nyugodtan fordíthatják a felszabadult idejüket önfejlesztésre, hogy hasznos tudást szerezhessenek és új technikákat sajátíthassanak el.

infl3

Szponzoráció és jótékonyság

Komoly kérdés, hogy egy világjárvány idején lehet-e etikusan és ízlésesen reklámozni. Mivel az influenszerek nagy része is szponzori együttműködésekkel szerez bevételt, a Star Network ötödik pontja ezzel kapcsolatban próbál tanácsokat adni. Szerintük a legfontosabb, hogy az influenszerek csak olyan szponzorációkat vállaljanak el, amelyek az átmeneti otthonmaradásra, otthon végezhető tevékenységekre fűzhetők fel, és az ilyen tartalmakba is érdemes beleszőni az edukációt, a társadalmi felelősségvállalást.
És ami megfigyelhető: attól függetlenül, hogy egyéb tartalmaival hogyan kapcsolódott valaki a járványügyi helyzethez, szponzorációkat bőven találunk mind Instagramon, mint YouTube-on. Az ügynökség ajánlását sokan megfogadták, a legtöbb promotált terméket vagy szolgáltatást valóban próbálják az otthonmaradáshoz és a karanténhelyzethez kapcsolni. A kreativitás nem ismer határokat, hiszen attól, hogy otthon vagyunk, még ugyanúgy használunk mosószert, habfürdőt, illatosítót. Nem maradhat el a sport és ruhákat is lehet rendelni. Sokszor kiemelik a házhozszállítást mint új lehetőséget.

infl5

infl6

infl7

infl8

A sort még hosszan lehetne folytatni. A legtöbben tudomásul veszik a helyzetet, és próbálnak ötletesen hirdetni, bár kérdéses, hogy a körítés megváltoztatása elfogadható-e társadalmi felelősségválallásként. Ritka, hogy valaki teljesen figyelmen kívül hagyja a vírust: Nagy Benedek vlogger például március 27-én egy Audit promotáló videót tett közzé. Igaz, akkor még nem vezették be a kijárási korlátozást, de az otthonmaradás fontossága már evidencia volt.

 

A szponzoráció sok esetben összefügg a jótékonysággal is. Többen például ügynökségi szinten próbáltak ilyen módon kapcsolódni a kialakult helyzethez. A Penta Media Group például abban állapodott meg influenszereivel, hogy a hirdetésekből származó bevételeik egy bizonyos százalékát jótékony célra fogják fordítani. A kapcsolódó posztokat és videókat a #jótékonyhirdetés hashtaggel lehet megtalálni. Eddig egy videójáték és egy sörmárka jóvoltából tudtak adományozni. Az ArvaliCom kommunikációs és a Follow Me influenszerügynökség pedig a tiktokerekkel fogott össze, és a Miutcánk alkalmazást kezdték népszerűsíteni, amellyel a kis közösségek, szomszédságok szervezetten tudnak segíteni egymásnak.

 

A jótékonyság, az összefogás szerencsére nem példa nélküli. Sok influenszer kapcsolódik márkájának segítő tevékenységéhez, kiállva így valamilyen kórház, alapítvány vagy szervezet mellett. Akadnak önálló kezdeményezések is, Jánosik Gergő gamer youtuber például adománygyűjtő élőzést szervezett a Magyar Vöröskereszt számára.

infl9

infl10

infl11

Hallgatás  beleegyezés?

A számos pozitív és negatív példa mellett azonban vannak, akik vagy teljesen figyelmen kívül hagyták eddig a járványt, vagy csak alig érzékelhetően utaltak rá tartalmaikban. A kérdés, hogy elfogadható-e a semlegesség, vagy kezelhetjük a hallgatást is egyfajta állásfoglalásként? Hiszen a tartalomalkotók tisztában vannak azzal, hogy sokan szórakozni vágynak tartalmaik fogyasztása közben, amit a koronavírus említése beárnyékolhat. De ha véleményvezérekként definiáljuk az embert, akit sokan követnek, a társadalmi szerepvállalás elhagyása a közömbösség látszatát keltheti.

IceBlueBird, DoggyAndi, zsDav, ViccElek, Gery, Csigér Alex  mindannyian több mint háromszázezer feliratkozóval rendelkező youtuberek, akik nem beszéltek eddig a koronavírusról. Többségük gamer tematikájú csatornát kezel, azaz nézőik között feltehetően egészen fiatalok is vannak. Sőt, Csigér Alex például jó ötletnek tartotta, hogy április elseje alkalmából egy utazós átverést készítsen  még ha nem is hagyta el valójában otthonát, akkor már javában tartott a kijárási korlátozás.

Az Instagramon sok az alapvetően szűkszavú influenszer, akik egyébként is kevés szöveggel teszik közzé képeiket. Az ő esetükben sokszor egy-egy hashtag utal csak a járványhelyzetre, például #maradjotthon vagy #karantén. A tartalmaik is hasonlóak, mint korábban: szelfik, képek magukról, csak éppen otthoni környezetben. Sokan korábbi utazásaikról, élményeikről raknak ki eddig nem publikált képeket, nosztalgikus leírással. Néha viszont megdöbbentő a kapcsolatteremtés a tartalom és a kialakult helyzet között, az egyik modell például karanténszettként” utalt egy fehérneműre, amelyben feltehetően egy korábbi fotózása alkalmával pózolt.

infl12

Összegzés

Az influenszerek több szempontból is érdekes helyzetű szereplői a pandémiának. Egyrészt az ő mindennapi életüket, vagy akár bevételszerzéshez kapcsolódó tevékenységeiket is érintheti a járványügyi helyzet. Másrészt elképzelhető, hogy otthon tartózkodó követőik igénye a szórakozásra és a tartalomfogyasztásra most fokozottabb, hiszen sokan töltenek jóval több időt az interneten. Emellett egyszerre kell megélniük a szponzorációkból és véleményvezérként részt venni a társadalmi felelősségvállalásban. 

Mint láthattuk, többfajta megoldás született erre a helyzetre. A vírus figyelmen kívül hagyásától az aktívabb kapcsolatteremtésig sokféle reakció megfigyelhető. Láthattunk pozitív kezdeményezéseket és vitatható megnyilvánulásokat is. Az biztos, hogy makulátlanul viselkedni egy ilyen helyzetben  igazi #challenge.

Források:

Hogy reklámozzon etikusan egy influenszer, miközben világjárvány tombol?

Gaminggel és alkohollal a családokért

Reklámos baklövések koronavírus idején – példák és tanulságok

Opitz Barbi koronavírus elleni tanácsait egyáltalán nem érdemes megfogadni