Eligazító: álhírek Csebével

2020. 09. 16. hír videós tartalom 5–8. évfolyam

Eligazító című sorozatunk olyan videókat kínál iskolai, vagy otthoni oktatási felhasználásra, amelyekben a fiatalok aktuális hősei, kedvelt influenszerek mutatnak meg médiaértési tanulságokat – a fiatalok és idősebbek számára is szórakoztató formában.

Ebben a két videóban Csebe, vagyis Csomor Balázs (YT, IG) az álhírekkel foglalkozik.

Az első egy rövid kedvcsináló, melyben Csebe szorongatott helyzetbe kerül. Egy szigorú idegen arra kényszeríti, hogy szűrje ki négy hír közül mindhárom kamuhírt, különben egy félelmetes kerti medencébe kell vetnie magát. Hamar megtanulja, hogy ami igaznak tűnik, az nem biztos, hogy az. Még akkor sem, ha erős, határozott fazonok bizonygatják az igazát.

Módszertani javaslatunk pedagógusoknak, hogy ezt a filmet játékos problémafelvetésként mutassák meg a tanítványaiknak. Megállíthatják az egyes híreket és megbeszélhetik velük, hogy igaznak, vagy hamisnak gondolják-e azokat, és miként képesek megvizsgálni a hírek megbízhatóságát.

 

A játékban felhasznált hírek:

A második videó kínálja a részletes magyarázatot a témában, Csebe megvizsgál néhány jelenségét és fogalmat az álhírek kapcsán (fake news, clickbait és összeesküvés-elmélet). Kitér a kamuhírek terjedésének okaira, megmutatja, milyen könnyen lehet a képeket manipulálni, majd egyszerű ellenőrzési pontokat javasol, amelyek segítségével bárki kiszűrheti az álhíreket.

A Csebe által írott vicces példák jól szemléltetik az álhírek jellegzetes vonásait. Ezt a filmet is érdemes közösen megnézni és fejezetenként megbeszélni a látottakat.

 

Cikkünk alatt összegyűjtöttük a téma feldolgozásában jól használható segédanyagainkat, óraterveket, infografikákat és feladatokat.