Eligazító: showbiznisz Tillával és „Tanulom magam” Attissal

2021. 02. 05. internet videós tartalom 5–8. évfolyam

Eligazító című sorozatunk olyan videókat kínál iskolai, vagy otthoni oktatási felhasználásra, amelyekben kedvelt influenszerek és hírességek mutatnak meg médiaértési tanulságokat – a fiatalok és idősebbek számára is szórakoztató formában.

Új videónkban Tilla (Till Attila) és Dóczi Attila, a Tanulom magam csatorna gazdája a showbiznisszel, a legnépszerűbb televíziós műsorokkal, valóságshow-kkal, tehetségkutatókkal foglalkoznak. Ezt az Eligazítót párbeszédes formában rögzítettük. A két szereplő a tavalyi év egyik leglátványosabb showműsorának élő döntőjét kereste fel, hogy a színpadot és a színfalak mögötti világot is bejárva beszélgessenek arról, hogy mi valódi és mi megírt egy ilyen látványos produkcióban.

 

Tilla, a riporter, műsorvezető, rendező közel húsz éve már az első hazai beköltözős valóságshow, a Big Brother és az első újfajta hazai tehetségkutató, a Megasztár műsorvezetője is volt, és azóta is számtalan hasonló produkció házigazdája. Attis, aki kommunikációs és médiaszakértői diplomával rendelkezik, elsősorban arra kíváncsi, hogy az élőben a nézők előtt kibontakozó események mennyire követnek megírt forgatókönyvet. Mennyire spontán/megtervezett a zsűri viselkedése, konfliktusaik, értékeléseik, az érzelmek fellángolása, a közönség zajos vidámsága. Faggatózik a valóságshow-k emelkedő ingerküszöbéről is, és persze az is érdekli, hogyan termel mindez pénzt, miért éri meg vele hónapokig foglalkoznia a csatornának, a bulvármédiának és miért nyer meg minket nézőket is, hogy még a barátainkkal is erről beszélgessünk.

Módszertani javaslatunk pedagógusoknak, hogy ezt a filmet problémafelvetésként nézzék meg a tanítványaikkal közösen. Majd beszélgessenek ezek tükrében a kedvenc showműsoraikról, hogy azokban melyik elem, szereplő, fordulat lehet megírt, konstruált, és melyik fordulatot köszönhetjük a sorsnak, szerencsének, a véletlennek. Kapcsolódó anyagaink segítenek itt lent.