Filmelőzetes

2020. 07. 28. film cikk 5–10. évfolyam

A filmelőzetes olyan marketing termék, amely mára önálló popkulturális jelenséggé nőtte ki magát. Segédanyagunkban videók segítségével próbáljuk meg feltárni aktuális manírjait, működési mechanizmusait.

Manapság a filmelőzetesek, sőt, az elő-előzetesek (teaser) megjelenése is esemény számba megy. A nagy hollywoodi franchise-okhoz tartozó vagy kasszasikerrel kecsegtető filmek beharangozójának darabokra cincálása és elemezgetése is a filmmel kapcsolatos diskurzus, és így végsősoron a filmértés részévé vált. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a filmelőzetesek marketingtermékek, amiket specializálódott cégek, „trailer house”-ok gyártanak. Célja így elsősorban a film iránti érdeklődés felkeltése, a nézők minél hatékonyabb meggyőzése. Azonban a filmtrailereknek is megvan a sajátos formanyelvük, ami időről időre változik. A modern előzetesek már csak ritkán használnak jellegzetes hangú narrátort, viszont előtérbe kerültek az audio-vizuális hatáskeltő eszközök és nyomokban expozíciót is tartalmazhatnak. Sőt, az internetes tartalomfogyasztási szokások is hatással vannak az előzetesek kialakítására. Gyakoriak lettek a mobilkijelzőre méretezett spotok, és az első öt másodpercbe, gyors vágásokkal zanzásított akcióképek. Vizsgáljuk meg, hogy néz ki jelenleg egy hatásos filmelőzetes!

Hogyan épül fel a modern előzetes?

Az előzetes legfontosabb része a zene és a hangzás. Nézzük meg, hogy a dramaturgia már annyira kodifikálódott, hogy akár valódi képek nélkül, csak hanggal és felirattal elérhetjük a kellő hatást!

Az önmagát mesélő előzetes

A videó alapján egy hatásos előzetes egyszerűsített, általános felépítése:

  Nézzünk valós példákat!

Az alábbi videó a közelmúlt néhány blockbuster előzeteseiből válogat szemléletes anyagot a sematikus előzetesekre. A lista itt kiegészül az ég felé törő sugarakkal, vagány pózolásokkal és a dátumot megelőző szellemes beszólásokkal.

Természetesen a recept stílusonként eltérhet. Nézzük meg, hogy az érzelmes filmek milyen zenét használnak, amerikai szemszögből milyen eszközökkel él egy idegen nyelvű film előzetese vagy hogy Woody Allen filmjeinek van-e jellegzetessége?

És mit mondanak az alkotók?

Ebben a videóban előzeteseket gyártó cégek szakemberei beszélik meg, hogyan is befolyásolnak a kedvcsinálók:

Összefoglalva tehát megállapíthatjuk, hogy az előzetesek elsősorban a fülünkön keresztül próbálnak meg érzelmeket előcsalni belőlünk. Lehet ez halkuló, vagy éppen erősödő basszus, egy pillanatra beálló csönd, a különböző stílusokhoz tartozó, különböző érzelmeket közvetítő zenék és egy ismert sláger kötelező jellegű feldolgozása. A gyors akciószekvenciák és speciáliseffekt-bemutatók mellett pedig fontosak a jelentőségteljes lassítások, látványos pózolások és a súlyos nagytotálok is. De ami mindennél fontosabb: egy előzetes alapján ne vonjunk le messze menő következtetéseket a film minőségére és a várható moziélményre vonatkozóan. Próbáljuk meg kritikusan szemlélni az előzeteseket, mert a céljuk pontosan annyi, hogy felkeltsék az érdeklődésünket és jegyet váltsunk az adott filmre, amely aztán vagy beváltja az ígéreteket, vagy nem. 

Feladatok

A Star Wars franchise már több mint negyven éve van jelen kultúránkban, ezért jó alapot jelent vizsgálatainkhoz. Hasonlítsuk össze a különböző évtizedekben született filmek előzeteseit!

Nézd meg a legelső Star Wars film hivatalos mozielőzetesét!
Az előzőekben megismert dramaturgia alapján szedd össze, miben különbözik a mai előzetesektől?
Van-e bármi, amiben hasonlít?

Az eredeti trilógia záródarabja már a ’80-as években készült. Nézd meg a Jedi visszatér előzetesét!
Mennyiben tér el az előzőtől? És a modern előzetesektől?
Van-e bármi, amiben hasonlít egyikre és másikra?

Nézd meg a Baljós árnyak előzetesét a ’90-es évek végéről!
Mennyiben tér el az előzőtől? És a modern előzetesektől?
Van-e bármi, amiben hasonlít egyikre és másikra?

A Sithek bosszúja a kétezres évek közepén készült. Nézd meg az előzetesét!
Mennyiben tér el az előzőtől? És a modern előzetesektől?
Miben hasonlít egyikre és másikra?

És végül nézd meg a Skywalker kora előzetesét, amivel megérkezünk a jelenbe!
Mennyiben tér el az előzőektől? Mennyire felel meg a korábban megismert dramaturgiai pontoknak? Sorold fel time code-dal és rövid leírással! Van-e olyan felsorolt pont, aminek nem vagy kevésbé felel meg?

Melyik évtizedek közt tapasztaltad a legnagyobb változást? Hogyan összegeznéd a Star Wars előzetesek útján keresztül a trailerek fejlődését?

A szövegben szó esett a teaser trailerről, azaz elő-előzetesről, amiből a film első előzeteséig akár több is megjelenhet. A legújabb Star Wars-széria néhány teasere alapján hogyan jellemeznéd ezt a formátumot? (Miknek kell megfelelnie? Mi a célja? Mivel éri el a hatását? Mit tartalmaz? Miben térhet el egy valódi előzetestől?)
(Bónusz feladat 1: Mi hívhatta életre és terjeszthette el ezt a kedvcsináló formát?)
(Bónusz feladat 2: A Star Wars teaserek is egy bevett dramaturgiai formát használnak. Szedd össze a fontosabb elemeit!)
Az ébredő Erő 
Az utolsó Jedik
Skywalker kora