A filmek képi kompozíciója

2020. 07. 07. film cikk 7–10. évfolyam

A filmek képek segítségével kommunikálnak velünk. Így a filmnyelv természetesen másképp működik, mint a beszélt vagy az írott nyelv.

A filmkép megkomponálása során nagyon fontos eldönteni, hogy milyen közel kerüljön a néző a kép tárgyához. A képkivágás meghatározza, hogy mi minden sűrűsödjék az egyes képekbe, hogy az egyes részletek iránt mekkora figyelmet akarnak kelteni az alkotók. Az alábbiakban a filmek képi kompozíciójának legfontosabb eszközeit mutatjuk be.

1. Képkivágások (plánok) és gépállások

Attól függően, hogy mekkora látványszeletet foglal magába a filmkép, sokféle fokozattal számolhatunk. Ezek száma filmesztétikai alapfogalmakat és technikai kifejezéseket tartalmazó munkánként némileg eltérő. Az alábbi videó a tizenkét leggyakoribbat mutatja be.

A következő két magyar nyelvű videóban kilenc plánról és hat kameraállásról esik szó.

2. Kameramozgások

Ha a szereplőink mozognak, akkor a kamerának le kell követnie őket. Hogy csinálják a profik?

De vannak hasznos tippek az amatőröknek is. Itt pedig arról van szó, hogy David Fincher hogyan szegezi a tekintetünket a vászonra.

 3. Kompozíció (Blocking & staging)

A jelenetek beállításánál három tényezőre kell figyelni. A térre, ahol a szereplők elhelyezkednek. Sokat elárulhat a viszonyaikról, hogy egymáshoz képest hol és számunkra milyen méretben helyezkednek el. A formák közül a leggyakoribb a kör, a négyzet és a háromszög. Ezeket kiadhatja akár a szereplő feje egy premier plánban, de akár a mesterséges keretezés (egy ajtó) vagy a tereptárgyak, szereplők pozíciója. A vertikális és horizontális vonalak is beszédesek lehetnek egy jelenetben.

Itt egy rövid elemzés, hogy Kubrick, Spielberg és Iñarritu hogyan használja a jelenetbeállítást.

Az iráni Asghar Farhadi 2009-es Elly története című filmjének jelenet beállításait rövid, szöveges formában magyarázza, értelmezi ez a videó.

4. Vizuális motívumok

Szerzői és midcult filmekben felfedezhetünk a témához kapcsolódó vizuális motívumokat is. Erre hoz példákat a következő videó.

Feladatok

- Egy szabadon választott film jeleneteiben ismerd fel a plánokat, kameraállásokat és -mozgásokat, illetve a jelenetbeállítás jellegzetességeit!

- Mit gondolsz, mit akartak kifejezni az alkotók ezeknek a vizuális elemeknek a használatával?

- Keress példát filmekből, sorozatokból a legfontosabb plánokra, kameraállásokra, -mozgásokra és jelenetbeállításokra!