Képelemzések

2022. 03. 24. kép cikk 5–10. évfolyam

Átlagos netezőként, a közösségi média felhasználójaként naponta több száz fénykép verseng a figyelmünkért. A legnagyobb részüket egyszerűen átpörgetjük, és a barátaink, családtagjaink vagy kedvenceink által posztolt képeken kívül csak néhány fotót nézünk meg alaposabban. Azokat, amelyek valamilyen okból kitűnnek a többi közül.

 Az utóbbi két év néhány fotója a mi figyelmünket is felkeltette. Közelebbről is megnéztük és elemeztük őket. Választásainkat alapvetően befolyásolta, hogy a médiaértés, médiaismeret és vizuális kultúra területén járva fontos tanulságokat vonhassunk le, párhuzamokat mutathassunk meg a fotográfia vagy a művészettörténet klasszikusaival. Górcső alá veszünk sajtófotót, dagerrotípiát, mobilképet, kereskedelmi üzenetet, politikai kommunikációként használt képeket egyaránt, amelyek valahogyan mind virálissá lettek, váratlan népszerűségre tettek szert.

Minden fotó, amely megjelenik a nyilvánosságban, médiaüzenetté válik, így akként is értelmezhető. Ezért mindig megvizsgáljuk a kép készítőjének, szerkesztőjének szándékát, elemezzük, hogyan sikerült megfogalmazni az üzenetet, hogyan él a figyelemirányítás eszközeivel, milyen technikai megoldásokat alkalmaz, milyen kliséket és mintákat követ. A kép közönsége, vagyis a befogadók szempontjából megvizsgáljuk, hogyan érte el a kívánt hatást, és milyen további jelentésrétegeket nyitott meg.

Cikkeink diákok oktatásában alkalmazható segédanyagok, végigvezethető elemzések. Ismereteket, elemzési szempontokat elmélyítendő az egyes fejezetek után kérdésekkel, kiadható feladatokkal is segítjük a tanárok munkáját.

A kép alapú kommunikáció rendkívül népszerű a diákok között. Médiafogyasztási szokásaik alapján bátoríthatjuk őket, hogy válasszanak olyan, a közösségi médiában pörgő képet, amelyet akár az osztályközösséggel együtt elemezhetnek.

Segítségül összeállítottunk egy kérdéssort, amelyet érdemes végiggondolni.

 

Töltse le ingyen Médiaszertár kiadványaink közül a Képelemzések című részt és használja bátran szülőként, tanárként, otthon vagy az iskolában!

A foglalkozások témái:

 

Jelen kiadvány oktatási célra a megfelelő forrásmegjelöléssel szabadon felhasználható.