Hazai filmes podcastok

2020. 07. 08. hang cikk 7–10. évfolyam

Itthon is egyre többen hallgatnak podcastokat, online elérhető hanganyagokat. Nem csoda, mert kényelmesen kezelhetők, mert biztos vannak olyanok, amelyek pont a minket érdeklő témákkal foglalkoznak, és frissen reagálnak arra, amiről éppen a barátainkkal beszélgetünk. A kedvenc három magyar filmes podcastunkat ajánljuk.

Podcastokra érdemes feliratkozni, mert akkor hallgatjuk őket, amikor akarjuk. Mert az alkotók általában nem kapnak érte pénzt, hanem őszinte lelkesedésből, a téma iránti érdeklődésből dolgoznak velük akár hetente számos órát. Érdemes rájuk csatlakozni, és átgondolni saját érveinket filmek, sorozatok, médiás jelenségek mellett és ellen. Ha kérdésünk, ötletünk van, meg is kereshetjük őket, válaszolni fognak.

De hogy kezdjük el? Egyszerű. A források között linkeltünk egy Index-cikket, amely áttekinti azokat a mobilappokat, amelyeken keresztül könnyen kezelhetjük a bekövetett podcast-csatornáinkat. De adunk egy igazán oldschool tippet is: podcastot úgy is lehet hallgatni, hogy a készítők oldaláról simán letöltjük a hangállományt a mobilunkra vagy a számítógépünkre. Aztán ide-oda másolgatjuk, ötletszerű folderekben mentjük el, míg annyira elburjánzanak, hogy magunk sem tudjuk, melyiket hallgattuk már meg.

Filmvilág podcast
https://filmvilag.blog.hu/tags/podcast

Kik csinálják és miről: A Filmvilág magazinját is szerkesztő két kutató, kritikus, Baski Sándor és Huber Zoltán 2015 óta beszélgetnek egymással és gyakori vendégekkel filmekről, sorozatokról néhány hetente. A témaválasztásban a fesztiválok nehezen elcsíphető szerzői darabjai és a legnépszerűbb blockbusterek is jelen vannak és az érvelések is őrizkednek a fennhéjázástól, érthetőek, tisztázóak.

Melyik résszel érdemes kezdeni: a Trónok harca utolsó évadát heves indulatokkal fogadták a rajongók. A két szerkesztő Varga Dénessel, az Origo egykori Filmklub rovatának újságírójával vitatja meg, hogy miért alakult így, és nézői szempontból milyen összmérleggel zárt minden idők legnépszerűbb szériája.

Trónok harca finálé

A szerkesztők nemrég Patreonra is gyártani kezdtek fizetős tartalmakat, az ingyenes hanganyagok pedig egyik platformról a másikra költöznek, de általában nemcsak streamelésre, hanem egy ideig letöltésre is elérhetők.

Filmvilág podcast a Patreonon, ha támogatnád őket.

Filmklub podcast
https://www.mixcloud.com/vferi/

Kik csinálják és miről: Varga Ferenc, az Origo egykori Filmklub rovatának szerkesztője 2012 óta beszélget alkotókkal, színészekkel, rendezőkkel, producerekkel, kritikusokkal a munkáikról és személyes életútjukról – Tarr Bélától Nagy Ervinig, Havas Ágnestől Dobó Katáig. A beszélgetéseket a Tilos Rádióban rögzítik, és ott rádióműsorként is hallhatóak. Ráérős, oldott és személyes társalgások, sztorikkal és váratlanul izgalmas műhelyrészletekkel.

Melyik résszel érdemes kezdeni: a szerkesztő tavalyelőtt kérdezgette Döbrösi Laurát, a magyar sorozatgyártásban sokat foglalkoztatott fiatal színésznőt, akit leginkább az Aranyélet Mirája tett népszerűvé.

Döbrösi Laura

Vakfolt podcast
https://vakfoltpodcast.hu/

Kik csinálják és miről: Huszár András, a Rekorder magazin újságírója, filmes szakértő 2016 óta beszélget Frivalszky-Mayer Péter programozóval a számukra kimaradt, „vakfolt” filmekről. Szezonjaik vagy részszezonjaik egy-egy koncepciót követnek, az alapos beszélgetések sok triviát, szakmai hátteret, felkészültséget hoznak szóba, és játékos eszközökkel edukálnak a bemutatás évének filmterméséről is. Nyaranta egy Versus nevű spinoffban párban vizsgálnak valamilyen okból összetartozó két-két filmet. A nyári program kéthetes ritmusban zajlik, a rendes évadokban azonban hetente készül beszélgetés.

Melyik résszel érdemes kezdeni: tavaly egy vendégükkel mintegy két órát beszélgettek Milos Forman Amadeusáról, a gyártás politikai-kulturális kontextusától a zene filmnyelvi felhasználásán át a zsenialitás drámai megjelenítéséig. Nagyon tanulságos.

Amadeus

A szerkesztők készítenek extra, fizetős tartalmakat is, minimális havidíjért.

Vakfolt podcast a Patreonon, ha támogatnád őket.

 

Hasznos olvasmányok:

Az Index technikai gyorstalpalója a legnépszerűbb podcasthallgató-alkalmazásokhoz