Hogyan készíthetünk mémeket egyszerűen?

2020. 07. 08. internet cikk 7–8. évfolyam
Egy egyszerű netes generátor segítségével bárki játszi könnyedséggel alkothat mémeket némi angol nyelvi és számítógépes jártassággal. Nézzük meg, hogyan működik az Imgflip Memegenerator!
Az Imgflip egy mémek nézegetésének és készítésének szentelt közösségi oldal. Aki sokat használja, vagy szeretné több előnyét élvezni, azoknak érdemes regisztrálni az oldalra, de enélkül is megfelelően működik. Mielőtt belevágnánk a mémgyártásba, nézzük meg az Imgflip kezdőoldalát.
 
mg01
 
Az All Memes választása után erre a képernyőre kerülünk. Mi most az elmúlt évek egyik legfelkapottabb mémjét, a Distracted Boyfriendet fogjuk választani. A mém alatt található Add Caption gombbal tudjuk szerkeszteni a mémet.
 
mg02
 
Ekkor a szerkesztőfelülethez érkezünk. A mémek generálása egy-egy specifikus Google keresés után is elérhető, a szerkesztő pedig a https://imgflip.com/memegenerator linken érhető el közvetlenül. Erre kattintva mindig egy tetszőleges mémet kínál fel szerkesztésre az oldal, a jobb oldali keresőben pedig ki tudjuk keresni szerkeszteni kívánt képet (feltéve, hogy tudjuk a nevét). Tekintsük át a jobb oldal felület funkcióit! (A jobb alsó szekcióval a későbbiekben részletesebben foglalkozunk.)
 
mg03
 
mg04
 
Tekintsük át a szerkesztési lehetőségeket!
 
mg05
 
mg06
 
mg07
 
mg08
 
mg09
 
mg10
 
mg11
 
mg12
 
mg13
 
mg14
 
 
Aki nem szeretne, vagy nem tud képszerkesztőkkel bíbelődni, annak egy remek, ingyenesen és egyszerűen használható eszköz a Memegenerator. Szerkesztés előtt esetben érdemes utánajárni a számunkra megfelelő mémformátumnak és az egyes mémek jelentésének (például a Know your meme oldalon), mert a szubkulturális jelentésrétegek könnyen félreérthetők!