Mi az a blockbuster?

2020. 07. 29. film cikk 5–10. évfolyam

Mi az a blockbuster?

A mozimagazinokat lapozva vagy blogokat bújva gyakran találkozhatunk a blockbuster kifejezéssel. Nincsenek akadémiai, kőbe vésett kritériumok arra nézve, hogy minek is kell megfelelnie egy ilyen filmnek, de a szót olvasva leggyakrabban mindenkinek ugyanaz ugrik be: látványos speciális effektekkel telepakolt, a mozipénztáraknál jól teljesítő kasszasikerekről vagy annak szánt produkciókról van szó.

Honnan jön az elnevezés?

A blockbuster kifejezést a második világháború idején olyan bombákra használták, amik egy egész háztömb megsemmisítésére is képesek voltak. A filmiparban is ekkor használták először a Bombardier című háborús film egyik reklámszlogenjeként. A kifejezés filmes elterjedéséről azonban számos elmélet született. Ami biztos, hogy a szaklapok gyakran vontak párhuzamot a mozik előtt hosszan kígyózó sorok és a bomba hatásával kapcsolatban. Az analógia segítségével érzékeltették ugyanis egy-egy film várhatóan hatalmas pénzügyi sikerét, amiben szerepe volt az ugyancsak nagy költségvetésnek, az impozáns látványnak és a korszak legnagyobb sztárjainak. Az ötvenes évek után a szó kikopott a közhasználatból, de a hetvenes években újra elterjedtté vált.

A blockbuster korszak

A ma is elterjedt használat szerint Steven Spielberg nevéhez köthető az első blockbuster, ez pedig az 1975-ös Cápa. A film hatalmas sikere után a stúdiók sorra kezdték el engedélyezni a gigászi költségvetésű, a legnagyobb sztárokat szerepeltető filmek forgatását hasonló siker reményében. A következő években rendszeresen érkeztek az extralátványos és rekordokat döntögető kasszasikerek. Az éra kiemelkedő filmjei például a Star Wars, az E.T., az Indiana Jones vagy a Vissza a jövőbe. 

Blockbusterek ma

A modern blockbusterek közös tulajdonsága, hogy tömegfilmes jellegük miatt széles közönséget képesek megszólítani, akik akár többször is jegyet váltanak a filmre, valamint, hogy a másodlagos merchandise piacokon (pl. játékfigurák, ruházati cikkek eladása) is sok pénzt termelnek. Az ilyen filmek megjelenését rendszerint nagy reklámkampány előzi meg, amit mostanság fokoz a közösségi média, az influenszerek tevékenysége. A premier közeli megtekintés is egyfajta eseménnyé, presztízsszimbólummá vált, tehát nevezhetjük akár esemény-filmeknek is. Mivel a mozik a nyári időszakban számíthatnak a legtöbb látogatóra, ezért a blockbustereket gyakran erre az időszakra időzítik. A korhatár-besorolást pedig megpróbálják a lehető legalacsonyabb szinten tartani, hogy minél többen válthassanak rájuk jegyet legálisan. Manapság azonban előfordulhat, hogy magasabb korhatár-besorolásba tartozó filmek is könnyedén kasszát robbantanak. 

 

Magyarul leginkább tehát a kasszasiker szót használjuk a hasonló filmekkel kapcsolatban, ám érdemes vigyázni a kifejezéssel! Nem minden blockbuster teljesít ugyanis jól a mozipénztáraknál. Manapság elég egy filmet potenciális blockbusterként pozícionálni, hogy megkapja ezt a jelzőt. A nézők pedig majd eldöntik, hogy valóban sikeres lesz-e. Napjaink blockbusterei közé tartoznak általában a képregény-adaptációk, így a Marvel- és DC-filmek, a Star Wars újabb részei, a Halálos iramban és a Transformers franchise, de a számítógépes játékok feldolgozásai is ide sorolhatóak. Összefoglalva, ma blockbusternek neveznek minden, elsősorban nyárra időzített, nagy költségvetésű, sztárokat szerepeltető látványos tömegfilmet, aminek sikeréhez a gyártó stúdió nagy reményeket fűz.

Feladatok:

- Nézz utána néhány Marvel-film költségvetésének, majd annak is, hogy mennyi pénzt termeltek a pénztáraknál. Melyek lettek kiemelkedően sikeresek, és melyek szerepeltek rosszabbul?

- Keress olyan magyar filmeket, amikre használhatjuk a blockbuster kifejezést! Viszonylag sikeresek lettek-e? - Melyek voltak az utóbbi évek legtöbb nézőt megmozgató magyar filmjei?

- Szerinted mi kell egy jó blockbusterhez? Írd meg a saját blockbuster ötleted! (Mi lenne a történet? Milyen műfajú lenne? Kik szerepelnének benne? Ki rendezné?)

További olvasni- és néznivaló:

A HuffPost a blockbusterekről

5 megbukott blockbuster

Remake-ek és folytatások gazdasági szempontból