Hogyan lettek a hősökből szuperhősök?

2022. 06. 15. film cikk

A hősök végigkísérik történelmünket. Ott voltak már a mítoszokban, a mondákban és a népmesékben is. Ám újabban a hős szó hallatán legtöbben nem egy legenda vagy regény főszereplőjére asszociálnak, hanem a modern szuperhősökre.

 

De honnan is jönnek a szuperhősök? Hogyan alakították őket társadalmi, politikai folyamatok és kik azok az antihősök?
 

Ki a hős?


A hős egy történet központi figurája, akinek a kalandjain, megpróbáltatásain keresztül megismerhetjük az életútját. A különböző kultúrák hősei mindig szimbolizálják az adott közösség társadalmi normáit, elvárt, tipikusan jónak tartott viselkedési formáit. Az átlagból kiemelkedik emberfeletti testi ereje, páratlan szellemi képességei és/vagy kiemelkedően nemes személyiségjegyei miatt. Tudása révén csodaszámba menő cselekedeteket, hőstetteket hajt végre útja során.
  ponyvahosok
 
A 20. század első felében a képregényekkel szorosan együtt fejlődő ponyvaregények lapjain felbukkanó keményöklű nyomozók, kalandorok vagy a maszkos bűnüldözők nyomdokain pedig megjelentek a szuperhősök.
 

Szuperhős születik


A szuperhősök természetfeletti fizikai, szellemi képességekkel, vagy példátlan vagyoni helyzettel és intelligenciával, esetleg speciális jártasságokkal rendelkeznek. A szuperhős általában rejtegeti valós identitását. Azonnal felismerhető, jellegzetes jelmezt, maszkot, logót visel. A küzdelmekben állandó társak segítik, jellemzőek a szuperhősökből álló csapatok is. Küldetéstudata gyakran táplálkozik korábbi traumatikus élményekből, ezért szeretné jobbá tenni a világot. Az első szuperhős Superman volt, aki 1938-ban jelent meg a képregények lapjain.
 
superman
 

Társadalmi hatások


A szuperhősök létrejöttében nagy szerepe van az aktuális társadalmi, politikai helyzetnek. Gyakran tükrözik az adott társadalom problémáival szemben történő fellépés igényét, vagy éppen kirekesztett társadalmi csoportokat reprezentálnak. A ’60-as évektől kezdve egyre inkább jellemző, hogy a hősök minél szélesebb demográfiai rétegeket próbálnak lefedni. Így például Pókember a fiatal felnőttek problémáival küzd, Csodanő a női egyenjogúság harcosává válik, Luke Cage pedig az első színesbőrű szuperhős lesz. Az aktualitásokra reflektálva a hazafias háborús propaganda arcaivá válhatnak, mint Amerika Kapitány és Superman a második világháború idején, drogellenes kampányban szerepelhetnek, mint Pókember vagy a másságot képviselhetik, mint az X-Men csapata.
 
A jó és gonosz szembenállására építő fekete-fehér világkép a ’70-es években kezd relativizálódni. Az Egyesült Államok bizonytalanná váló politika helyzet sokakat bizalmatlanná és cinikussá tett, így felbomlottak az éles határok jó és rossz között.
 

Az antihős


Az ’50-es években bevezetett szigorú képregénycenzúra elkezdett fellazulni, így megjelenhettek az első antihősök, mint a Megtorló vagy Rozsomák (a filmekben Farkas). Az antihős olyan karakter, aki szembe megy a klasszikus hősképpel.
 
anti_hosok
 
Gyakran erőszakos, a céljait elítélendő eszközökkel éri el, vagy éppen rossz viselkedési mintákat közvetít, de végül mégis a jó ügy érdekében cselekszik. Olyan magányos farkasok, akik sokban emlékeztetnek a western filmek vagy krimik figuráira és csak ritkán társulnak másokkal. Az antihős nem egyenlő a hőssel szembenálló gonosszal, de kerülhet ilyen szerepbe, vagy indulhat gonoszként. Karakterjegyei miatt sokszor a társadalom szélére sodródott alak, akinek valamilyen oknál fogva nem lehet teljes az élete.
 

Posztmodernitás és önkritika


A nyolcvanas és kilencvenes években a popkultúrában is hódítani kezdett a posztmodern kifejezésmód, ami gyakran együtt járt az esztétikai, narratív konvenciók felrúgásával, intertextuális (szövegek közötti) utalásokkal, valamint az önreflektív kritikai szemlélettel is. A képregényeket tekintve Alan Moore Watchmenje tekinthető az egyik legjobb példának. Szuperhősei mind esendő, nem egyértelműen pozitív tulajdonságokkal bíró karakterek, a történet egésze pedig erősen reflektál az adott kor politikai miliőjére, és a szuperhős képregény médiumára is. A manapság igen népszerű Deadpool rendszerint áttöri a negyedik falat, látatlanban is beszólogat más popkulturális karaktereknek, ismert dalokat énekel, ezek mellett pedig teljes mértékben tisztában van fiktív voltával is, amit természetesen nem hagy szó nélkül.
deadpool_fourth_wall
A Ha/Ver főszereplője, Dave Lizewski egy teljesen hétköznapi tinédzser, korosztályának minden problémájával, de képregényrajongóként elszomorítja, hogy senki nem lép fel a naponta tapasztalt gonoszság ellen, ezért maszkos igazságosztóként kezdi járni az utcákat. Szupererő híján azonban rá kell döbbennie, hogy a hősködés nem sok jóra vezet. A The Boys főszereplőgárdája pedig egyenesen abból a célból verbuválódik, hogy támadást indítsanak a médiában sztárokként pózoló szuperhősök ellen, akik többségében valójában simlis, szélhámos, sőt, pszichopata figurák.
 
A képregényekből készült filmek, sorozatok is elkezdtek reagálni mind az anyaformátum, mind saját maguk vitatható elemeire, kliséire és sztereotípiáira, így rengeteg önreflexív humorral lehet találkozni egy átlagos Marvel-adaptációban is. Azok a feldolgozások, amik az eredendően is kritikus karakterek történeteit dolgozzák fel, nem csupán a hagyományokat forgatják ki, de gyakran a teljes popkultúra és tömegmédia kritikáját fogalmazzák meg – miközben ők maguk is részei annak.
 
A szuperhősök minden eddiginél jobban meghatározzák a mai popkultúrát. Nemcsak a lapokon, vagy mozivásznon találkozunk velük, de ott vannak plakátokon, pólókon, üdítőkön is. Jelenlétük pedig, ha közvetve is, de hat döntéseinkre, szokásainkra.
 

Feladatok:


A magyar irodalom és népmesék tele vannak hősökkel. Szerinted kiből lehetne szuperhős? Alkoss meg egy választott irodalmi mű szereplőjén alapuló szuperhőst! Írd le a tulajdonságait, ha van, szupererejét. (Bónusz: rajzold meg!)

 
2. Thor, a Bosszúállók egyik tagja mitológiai figura. Keress még olyan hősöket, akik már korábban is léteztek, de később képregényfigurává váltak!
  • Előzetes ismereteid, olvasmányélményeid alapján az egyetemes kultúra mely alakjait tudnád még elképzelni szuperhősként?

 

(A borítókép forrása: https://nerdreactor.com/2014/07/30/sdcc-2014-anatomy-of-a-superhero-musical-score-composer-interviews/superhero-collage/)