Hogyan vágjunk videót? Davinci Resolve 17

2020. 12. 09. film cikk 7–10. évfolyam

Davinci 1

A Davinci Resolve a Blackmagic Design, egy ausztrál digitális filmkészítéssel foglalkozó vállalkozás által készített vágóprogram. A vágáson túl a funkciói közé tartozik a színkorrekció, a vizuális effektek, a motion graphics (a számítógépes grafika egyik ága, amely a számítógépes animációk, modellek segítségével kelti a mozgás látszatát), illetve a hangkeverés és a hanggal történő utómunka. Ez azért izgalmas, mert ahhoz, hogy a film teljes utómunkáját elvégezhessük, nem kell több program segítségét hívni és megtanulni azok kezelését, hiszen minden fontos rész megtalálható egyetlen szoftverben. Éppen ezért több hollywoodi film, reklám, videóklip elkészítéséhez használták, amelyről készítettek is egy rövid összefoglalót

Annak ellenére, hogy egy ilyen összetett és sokoldalú szoftverről van szó, ingyenesen elérhető mindenki számára.

Hogyan működik?

Alapvető képességeit tekintve, a Davinci Resolve nem különbözik az egyéb, kereskedelemben kapható videóvágó szoftverektől. Felépítése és használata is hasonlít azokhoz.
A program első indításakor a Projeckt Manager felület indul el, itt lehet új projektet indítani, vagy a meglévő munkákat kiválasztani, szerkeszteni, törölni.

Davinci 2

Amint kiválasztottuk a projektet, a program tovább is lép a munkafelületre. Ezt a felületet három nagy egységre bonthatjuk, piros, zöld és sárga színnel jelölve. 

Davinci 3

Az első felület a Media Pool.

Davinci 4

Ezen a felületen választhatjuk ki a szerkeszteni kívánt kép- és hanganyagokat. A felületet az egyszerű használat kedvéért drag and drop funkcióval látták el, így egyszerűen egyetlen mappából kell behúzni a szükséges fájlokat.
A könnyebb átláthatóság kedvéért érdemes úgy mappákba rendezni az anyagokat, ahogyan a képen látható Audio (hang) és End Credits (vége főcím) mappákat.
A felület felső részén található Transition (áttűnés), Titles (címek) és az Effektek fül. Ezek segítségével a jelenetek elejére vagy végére lehet áttűnéseket készíteni, effektekkel színesíteni, vagy éppen cím adható a készülő anyagnak. Az áttűnés és effekt fülön külön állítható, hogy kép vagy hang fájl, ami szerkesztésre kerül.

A második felület az Előnézet.

Davinci 5

Ennek az ablaknak két fontos rendeltetése van. Első lehetőségként megmutatja az eredeti forrás képeit. Itt beállítható, hogy az adott videóklip hol kezdődjön és érjen véget.
A második lehetőség pedig az idővonalnézet. Ez a már megszerkesztett, effektekkel ellátott anyagnak az előnézetét mutatja be, így könnyen ellenőrizhető, hogy minden a helyére került, szükséges-e még egyéb módosítás.

A harmadik felület az Idővonal/vágófelület.

Davinci 6

Itt a kiválasztott hang-, illetve képanyagokat lehet rendezni, vágni, elkészíteni a kívánt videót a nyersanyagokból.
Ezen a felületen már látható az is, hogy a különböző extrák (effektek, átfedés) hová kerülnek, milyen hosszan szerepelnek az adott jelenetben, esetleg mit fognak kitakarni.

Hogyan lehet megtanulni?

Szerencsére a Blackmagic Design a kezdőkre is gondolt, így igen részletes oktatóanyagot készített a szoftverhez, ami jelenleg csak angol nyelven érhető el.

A honlap a videók mellett pdf-formában elérhető könyveket is ad, amikhez vizsgafeladatok is tartoznak. Ezenkívül felsorol több olyan lehetőséget, ahol online, hozzáértő szakemberektől sajátíthatók el a készségek, ezek viszont többnyire fizetős tanfolyamok.

A Youtube-on is található több oktatóanyag, ami a szoftverhez készült.

A legújabb verzió oktatóvideója:

Magyar nyelvű oktatóvideó az eggyel korábbi verzióhoz:

Összegzés:

Elmondható, hogy a Davinci Resolve egy professzionális lehetőségeket nyújtó alkalmazás, ami akár a hétköznapokban is könnyedén használhatóprojektfeladatok kivitelezéséhez, osztályfilm készítéséhez, de akár stop-motion vagy animációs filmek vágásánál is hasznos lehet. Habár tartalmaz olyan extra effekteket, lehetőségeket, amik csak a fizetős stúdióverzióban érhetők el, így is rengeteg ingyenes funkciót kínál, amelyek feldobhatják a készülő kisfilmeket.

Gépigény:

Minimum:

Ajánlott:

DaVinci Resolve Minimum System Requirements | A Reality Check