Hogyan vágjunk videót? - HitFilm Express

2020. 11. 24. film cikk 7–10. évfolyam

A HitFilm Express egyike az ingyenesen használható videószerkesztő szoftvereknek.

A vágáson túl különböző effekteket is tartalmaz, amelyek színesíthetik a készülő videót. Ezeknek a hatásoknak egy része ingyenes, bizonyos verzióik pedig fizetős tartalmak.
A szoftver felépítése nem sokban különbözik a többi videószerkesztő felülettől, viszont rengeteg tanulóvideóval rendelkezik (angol nyelven), így gyorsan és könnyedén elsajátíthatók a szükséges készségek.

HitFilm Express 1

A program indítása után több videóajánló is látható, ami segítheti a tanulást. A bal oldalon pedig a különböző extra tartalmak láthatók, amelyek már fizetős kategóriába tartoznak. 

Egy leírást is biztosítanak a programhoz, ami az oktatóvideók mellett hasznos kiegészítés.

A szerkesztés menete

HitFilm Express 2

A szerkesztőfelület, amit négy különálló részre bonthatunk. 

HitFilm Express 3

Az első felület

 

HitFilm Express 4

A második felület: A Trimmer

A Trimmer megmutatja a kiválasztott videók és hangfájlok előnézetét. Itt ellenőrizhetjük a felvételeket, illetve beállíthatjuk, hogy mikor kezdődjön és mikor érjen véget egy-egy anyag, anélkül, hogy használnunk kellene a vágóeszközt.

A Viewer felületén is látható a készülő videó előnézete. Ez azonban már tartalmazza a kiválasztott effektusokat és egyéb beállításokat is. Lehetőség van szöveg elhelyezésére, illetve a kép mozgatására. 

Ami kifejezetten fontos, hogy itt található az Export gomb, ami az elkészült videó – az általunk kiválasztott formátumba történő – mentését teszi lehetővé. A klasszikus mentés gomb a munkafolyamat mentésére ad lehetőséget.
Az Export gombra kattintva beállítható a videó formátuma és minősége is. A bonyolultabb kifejezések helyett, a szoftver a népszerű közösségi oldalak lehetőségeit tartalmazza, így azokhoz formázza a videót. Ez a módszer segít abban, hogy a Facebookra vagy Youtube-ra való feltöltés esetén a videó ne veszítsen minőségéből.

HitFilm Express 6

A Export felület

A negyedik felület maga a vágófelület. Itt elkülönített sávokban látható a kép, illetve hanganyag. Beszúrható újabb sáv, vagy éppen törölhető a felesleges. Lehetőségünk van a képek és hangok összekapcsolására, így a közös mozgatásukra is.

HitFilm Express 7

A negyedik felület: Vágás

A bal oldali sávban találhatók az eszközök, amelyek segítik a munkát. Itt található többek közt a Selection tool (választó eszköz), Drag Tool (mozgató eszköz, ami egyben mozgatja a vágófelületet is, így nem történhet meg, hogy véletlenül átrendezzük a megvágott anyagainkat) vagy éppen a Slice Tool (vágóeszköz).

HitFilm Express 8

A negyedik felület: Az eszközök

Összegzés:

A Hitfilm Express egy viszonylag könnyen elsajátítható videóvágó szoftver, amely projektfeladatokhoz vagy szemléltető videók elkészítéséhez nagyszerű segédeszköz. Az alapfunkciói mind ingyenesek, és csak a komolyabb vizuális effektekért kell fizetni.
Mellette szól még, hogy az ismertebb videószerkesztő programokhoz képest (Adobe Premier Pro) a számítógép igénye is kevesebb. A minimális rendszerfeltételek itt olvashatók.
A Hitfilm Express saját oktatósorozata angolul.
Magyar nyelvű bemutató.
A szoftver itt tölthető le. Az oldalon a fizetés funkciót a letöltő állíthatja be, így akár támogatni is lehet a program készítőit.

Gépigény

A program használatához szükséges minimális gépigény:

A honlapon található hivatalos gépigény.