Hogyan vágjunk videót? - OpenShot

2021. 03. 05. film cikk 7–10. évfolyam

OpenShot főoldal

Az OpenShot egy ingyenesen használható, nyílt forráskódú videószerkesztő program, amely 2008-ban jelent meg. Célja, hogy a kezdőknek is egy stabil, könnyen tanulható és átlátható felületet biztosítson. A leggyakrabban használt operációs rendszerekre (Windows, Mac, Linux) elérhető magyar nyelven is.

Habár 2008-ban jött létre, mostani formáját, megbízhatóságát 2017-re érte el.
A tanulás elősegítésének érdekében a weboldalon elérhető egy felhasználói kézikönyv angol nyelven, ahol részletesen leírják a program funkcióit.

OpenShot Guide

A program felülete

Telepítés után a következő felület fogad.

OpenShot 1

A OpenShot – ahogyan a hasonló videószerkesztő programok – is felosztható több fontos felületre. A három legfontosabb az Idősáv, a Projektfájlok és a Videó előnézet.

Az idősáv

OpenShot Idősáv

Ezen a felületen az alapvető szerkesztői munkálatok hajthatók végre. Sávokba rendezve alakítható ki a végső videó. Ennek köszönhetően egyszerűbb a képeket, videókat a megfelelő hangokhoz illeszteni. Itt található a vágó eszköz, amivel az eredeti felvételekből vágható ki egy-egy oda nem illő rész. Jobb egérgombbal kattintva az anyagokra, különböző előre elkészített beállításokból választhatunk, ami megkönnyíti és gyorsítja a szerkesztés menetét.

Az előnézet

OpenShot előnézet

Ezen a felületen tekinthető meg az idősávban összeállított videó, minden apró vágással, effekttel. A célja, hogy mentés nélkül is ellenőrizhető legyen a szerkesztés alatt álló anyag, így a hibák, apró csúszások könnyebben kiszűrhetők.

Projektfájlok

OpenShot projektfájlok

Itt találhatók azok a nyersanyagok (képek, videók, hangok), amelyekre a szerkesztés során szükségünk lehet. A fájlok nézete alapbeállításként gyorsnézet módban van, így egymás mellett sorakozva, gyorsan kiválaszthatók a szükséges anyagok. Ezen kívül van egy részletes nézet, ahol az állományok teljes címe, formátuma és ha van, leírása is található.
A projektnézet érdekessége, hogy két másik funkciót is tartalmaz. Itt választhatók ki az átmenetek és az effektusok is.

Átmenetek 

OpenShot átmenetek

Az átmenetek a kiválasztott fájlok elejére vagy végére kerülhetnek és segítik a tranzíciót egyik képből a másikba. Ezzel a funkcióval a képek közti vágás lehet könnyedebb, érdekesebb.

Effektusok

OpenShot effektek

Ezen a felületen találhatók azok az különleges szerkesztési lehetőségek, amelyek segítenek látványosabbá tenni a készülő klipet. Fényerő, kontraszt, egyéb beállítási lehetőségek vannak itt. A többi ingyenesen is használható vágószoftverhez képest kevesebb effektet ad az OpenShot és nincsenek a későbbiekben megvásárolható kiegészítők, viszont gyakorolásra és kipróbálásra tökéletesek.

Egyéb lehetőségek

OpenShot egyéb

Az egyéb lehetőségek között van a filmtekercs ikon, ami a készülő projekt minőségét állíthatja be (web, dvd, hd stb.), illetve az exportálás gomb, ami az elkészült klipet menti el egy kiválasztott videófájlként, a kiválasztott minőségben. Fontos tudni, hogy minél jobb minőséget választunk, annál lassabb lesz a mentési folyamat, és annál jobban igénybe veszi a számítógép kapacitását.

Összegzés

Az OpenShot gyorsan tanulható, könnyen kezelhető felületet biztosít mindazoknak, akik korábban nem merték kipróbálni a videók vágását, de szívesen gyakorolnának egy egyszerűbb felületen. Gépigénye a komolyabb szoftverekhez képest alacsonyabb, és a legtöbb használatban lévő operációs rendszerre elérhető.
A szoftver gyártói egy gyorstalpalót is biztosítanak a programhoz, ami csak angol nyelven érhető el. Oktatóvideó helyett képekben magyarázza el a szoftver működését.
A Youtube-on több videó is található, ami segít gyakorlatban is használni a vágóprogramot.
A Teacher’s Tech oktató videója
Magyar nyelvű oktatóvideó

Az OpenShot minimum gépigénye

A videóvágáshoz sok memóriára és minél modernebb processzorra lehet szükség. Alább az OpenShot által közzétett minimális gépigény található.