Storyboard mivégre?

2020. 07. 08. film cikk 5–10. évfolyam

Ha iskolai projekthez filmet kell készítenünk, és komolyan szeretnénk venni a tervezést, nem ugarhatjuk át ezt a profi eszközt. A storyboard – vagy másnéven képes forgatókönyv – a filmkészítés legelső fázisa. A forgatókönyv alapján vizuálisan bemutatja, hogy pontosan mit szeretnénk látni a film (rövidfilm, reklámfilm, animáció stb.) adott jeleneteiben (scene), felvételein (shot), hogyan áll össze a történet, mindezt képregényszerű ábrázolásmódban megjelenítve.

Mi szerepel a storyboardban?

A képes forgatókönyv magába foglalja a szereplőket, azok nagyságát, térbeli elhelyezkedését és mozgását, illetve, hogy milyen kameraállással rögzítsék a későbbiekben az adott jelenetet, mindezeket szöveges megjegyzésekkel kiegészítve.

<>

Miért használjuk?

Segítségével teljes egészében láthatjuk a filmünk vizuális tervezetét. Észrevehetjük a film esetleges hibáit, a történet logikai hiányosságait, ezeket pedig a tervezési fázisban könnyedén tudjuk módosítani, kiegészíteni, hogy egy letisztult képet kapjunk a leendő filmünkről.

<>

Hogyan készítsük el a storyboardot?

A storyboard készítésének módja eltérő lehet: kézzel rajzolt vagy digitálisan készített, vázlatos vagy kidolgozott képekkel bemutatva. Érdemes szem előtt tartanunk az alábbiakat:

  1. Képregényszerű megjelenítésben, keretek használatával meséljük el a történetet! 
  2. Úgy készítsük el a storyboardot, hogy az is megértse a film történetét, felismerje, hogy milyen a fordulatok és érzelmi határpontok vannak a filmünkben, aki csak ezeket a képsorokat látja. 
  3. Úgy használd a keretet, mintha az a kamera látótere lenne, vagyis amit a keretbe rajzolunk, azt szeretnénk látni majd a képernyőn! 
  4. A keretek arányát is ki kell választanod, annak megfelelően, hogy milyen képarányban szeretnéd leforgatni, elkészíteni a filmet. (pl: 4:3, 16:9 stb.) 
  5. Rajzoljuk meg az adott szereplőt/tárgyat, majd készítsük el a hátteret hozzá, hogy lássuk, mi lesz a környezet és hogyan helyezkedik el az alany a térben! 
  6. A szereplők, illetve a kamera mozgását nyilak segítségével jelölik a képeken. 
  7. A képekhez írhatunk megjegyzéseket is, ami az adott felvételhez (shot) tartozik. 
  8. Fontos, hogy a rajzok egyértelműek legyenek.
<>

Ez a program segítségünkre lehet storyboardkészítéshez.

 

Feladatok:

 

További hasznos linkek:

A Fel! című animációs film storyboardja és végső kivitelezése egymás mellé rakva. 

A Minyonok esetében négy fázist nézhetünk párhuzamosan. 

Egy nyúlfarknyi részlet a Zootropolisból