148 találat

Ipari tartalomgyártás – A tökéletlen tippek margójára

2021. 01. 19. internet cikk 3–10. évfolyam
Azt már tudjuk, hogy az álhírek rosszak. Sokan már a hangzatos szalagcím láttán próbálják kiszűrni a meglapuló mögöttes tartalmat: vajon kamuhír? Áltudomány? Propaganda? Manapság muszáj átgondoltan, megfontoltan kattintanunk, ha nem akarjuk a hasonlóan káros tartalmak terjedését támogatni. Hiszen a legtöbben pont a kattintásokra pályáznak: minél több a látogató, annál nagyobb bevételt generálnak az oldalon elhelyezett hirdetések. De ugyan ki gondolná, hogy néha egészen ártalmatlannak tűnő tartalmak megtekintésével is egy káros, ugyanakkor ijesztően hatékony rendszert táplálunk?
Megtekintés

Frissen pörkölt érzelmeink – Hogyan próbálnak hatni ránk a kávéreklámok?

2021. 01. 18. reklám cikk 7–10. évfolyam
Nemcsak a szenvedélyes kávérajongók, hanem még a nem kávézók többsége is fel tud idézni jó néhány kávéreklámot, de egy-egy márka szlogenjét szinte biztosan. Mi az oka a kávéreklámok meglehetős gyakoriságának?
Megtekintés

Fényképek alkalmazás(a) avagy videószerkesztés Windowsban

2020. 12. 17. film cikk 5–10. évfolyam
A Windows saját képnézegető alkalmazása is átesett egy evolúción, és funkcióit bővítve videószerkesztővé is átalakult. A Windows 10 operációs rendszer Fényképek alkalmazását vesszük most górcső alá, és megismerkedünk a videóprojektekkel.
Megtekintés

Branddel vagy anélkül?

2021. 01. 12. reklám cikk 5–8. évfolyam
A vásárlásaink során folyamatosan döntést kell hoznunk arról, hogy a sok hasonló termék közül végül melyiket vigyük haza magunkkal. Vajon milyen mértékben befolyásolnak minket a márkák, hogyan formálják gondolkodásmódunkat? Mennyivel és miért vagyunk hajlandóak többet fizetni egy márkázott termékért?
Megtekintés

Nehéz témák a médiában – Hogyan beszéljük meg a gyerekekkel?

2021. 01. 12. internet cikk 3–10. évfolyam
Mit tehet a pedagógus vagy a szülő, ha komolyabb, akár tabuként kezelt témát vagy aktualitást hoz be a beszélgetésbe a gyerek? Hogyan érdemes beszélgetni a közvéleményt foglalkoztató, a felnőttek számára is fenyegető dolgokról a gyerekekkel?
Megtekintés

Mire jók a digitálisan elmesélt történetek?

2021. 01. 04. internet cikk 5–10. évfolyam
Az oktatásban egyre fontosabb kérdéssé válik, hogyan lehet a tanítási-tanulási folyamatba kreatívan és eredményesen alkalmazni a tanulók által kedvelt interaktív, digitális eszközöket. Az utóbbi időben szerencsére egyre több jó gyakorlat lát napvilágot. Ezek közül mindenképpen érdemes alaposabban is megismerkedni a digitális történetmeséléssel
Megtekintés

Hogyan készüljünk a hibrid oktatásra?

2020. 12. 21. hír cikk 3–10. évfolyam
Miközben az iskolák a 2020/21-es tanévre vonatkozó terveik módosítására kényszerülnek, számos intézmény a vegyes, illetve hibrid oktatási modell bevezetése mellett dönt, ami azt a reményt tükrözi, hogy a személyes interakciót elegyíthetjük a távoktatás módszereivel
Megtekintés

Testről és lájkról avagy Mit üzennek testükkel az influenszerek az Instagramon?

2020. 12. 16. internet cikk 5–10. évfolyam
A médiában való megjelenése óta az emberi test már jóval több, mint puszta porhüvely. Állásfoglalássá vált: minden test valamilyen értékrendet képvisel vagy éppen társadalmi csoportot reprezentál. A sokszor mutatott testek a divatipar által diktált trendekkel összefonódva hatással vannak egy adott korszak aktuális szépségideáljára. Mindez a legtöbb emberből akaratlanul is kiváltja az összehasonlítás és a viszonyítgatás ingerét.
Megtekintés

Miért készülnek rajzfilmek a felnőtteknek?

2020. 12. 16. film cikk 7–10. évfolyam
Általános tévhit, hogy minden rajzfilm gyerekeknek szól, ahogy az is, hogy csak ők néznek ilyen jellegű tartalmakat. Az animáció ugyanis valójában nem egy műfaj, hanem egy médium. Technikai sokrétűségének köszönhetően szinte bármit a képernyőre lehet varázsolni a segítségével – ezt a szabadságot pedig komoly, felnőtteknek szóló üzenetek becsomagolásához is szívesen veszik elő a műsorkészítők
Megtekintés

Háttéreltávolítás ppt-vel?

2020. 12. 15. kép cikk 3–10. évfolyam
A háttérnélküli vagy átlátszóhátterű képek készítésének több módja is rendelkezésünkre áll. De gondolnád, hogy ezt PowerPointban is meg tudod csinálni? Most ennek a módját fogjuk megmutatni!
Megtekintés