A médiaműveltség felfedezése

2020. 07. 31. hír cikk 9–10. évfolyam

A mondanivaló megosztásának elsajátítása az emberi lét művészete. Egy szimbólumokban gazdag kultúrában felnőve a gyerekek és a fiatalok óriási kihívással szembesülnek, amiket át kell rostálniuk az általuk nap mint nap kapott rengeteg összetett üzeneten.

A gyerekek oly sok minden közül választhatnak – a könyvek, a televízió, a videojátékok, a zene, a filmek, az internet és a közösségi média egyaránt a rendelkezésükre állnak. A mindennapi életben, barátaink és családunk körében mindannyian küzdünk néha azzal, hogy megfelelően fejezzük ki magunkat. Felelős kommunikátorként el kell fogadnunk a másokkal meglévő kapcsolatainkat, valamint azt a szerepet, amelyet a tömegkultúra, a digitális technológia és a tömegmédia betölt az életünkben.

A könyv osztálytermi pedagógusoknak, iskolaigazgatóknak, szülőknek, iskolai könyvtári szakembereknek, kutatóknak, szabadúszó médiaművészeknek és diákoknak szól.

Renee Hobbs könyve a Powerful Voices for Kids (Erős gyerekhangok) nevű kezdeményezés során készült el, amely többek között egy nyári tanulási program keretében 5–13 éves gyermekek médiaoktatását is magában foglalta. A kötet fejezetei egyaránt tartalmazzák a tanulási program során megszerzett tapasztalatokat, történeteket, valamint a legújabb kutatásokat és elméleteket. Minden fejezethez tartozik továbbá egy óravázlat, amely célok, eszközök, feladatok megfogalmazásával segíti az általános iskolás korosztállyal foglalkozó médiaoktatók gyakorlati munkáját.