TikTok-titkok 2.

2020. 07. 24. internet cikk 5–10. évfolyam

A Z generációs tinik játszótere, a tátogás művészete, a kihívások melegágya – ez volna a TikTok nevű alkalmazás, mely rohamosan növekvő népszerűségével kikerülhetetlen témát jelent, ha meg akarjuk érteni a mai fiatalok netezési szokásait.

Korábbi cikkünk folytatása következik.

Csak óvatosan

Mint minden közösségi platformnak, így a TikToknak is megvannak a maga veszélyei. Az alkalmazás például hozzáférhet a felhasználók teljes nevéhez, a telefonon futó többi alkalmazáshoz és fiókhoz, a címtárhoz, a telefonszámokhoz, a hívásinformációkhoz, a fényképekhez és más fájlokhoz is. Ezek engedélyezését külön is be lehet állítani, már, aki veszi a fáradságot hozzá.

Ráadásul hiába javasolják csak 13 évnél idősebbeknek, tény, hogy már a 10-12 éves korosztály is használja. Tavaly februárban megállapította az Egyesült Államokban a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC), hogy a TikTok illegálisan gyűjtött információkat 13 év alatti gyerekektől, amiért a cégnek végül 5,7 millió dolláros bírságot kellett fizetnie. Folyamatos frissítésekkel és szabályokkal igyekeznek biztonságosabbá tenni az alkalmazást, de mint minden internetes szolgáltatásnál, itt is a legfontosabb a tudatos használat lenne.

Az online zaklatás, egyéb kéretlen üzenetek, káros és sértő tartalmak, visszaélések elsősorban a fiatalabbakat érhetik felkészületlenül. Nem beszélve a veszélyes kihívásokról vagy az elismerést és figyelmet jelentő lájkok utáni vágyakozásról. Szerencsére az alkalmazás már kifejezetten szülőknek is kínál beállításokat, amivel biztonságosabbá tudják tenni gyermekük jelenlétét a TikTokon. A biztonsági beállításokat így is érdemes jól átböngészni, szülőként pedig nem árt, ha a gyermekkel együtt beszélik meg a tiktokozás alapszabályait.

Források:

Robbant a tini app a marketingben
Mit esznek a fiatalok a TikTokon
A kínai app több millió gyermek adatait lopta el
Biztonságos a TikTok gyerekeknek
Mi a tököm az a TikTok

Érdekesség:

A Digitális Tudatosság fejlesztéséért létrejött honlap munkatársai készítettek egy szülői útmutatót a TikTokhoz, melyet az alábbi oldalon részletesen is bemutatnak.

A cikk az egyik legnépszerűbb tiktokos trendet mutatja be, az E-lányok és E-fiúk (E-girl, E-boy) személyében. A kifejezések csak tiktokos körökben ismertek és leginkább a gót, az emós és a deszkás stílus ötvözésén alapuló, erősen cosplayhangulatú, K-Pop inspirálta konkrét külső stíluselemeket tartalmaznak.

A bejegyzés kifejezetten olyan szülőknek szól, akiknek TikTok-használó a gyermeke, vagy szeretne az lenni. Pontokba szedve mutatja be, milyen veszélyekre lehet számítani a felületen. De azt is sorra veszi, milyen konkrét beállításokkal lehet minimalizálni az esetleges veszélyeket.

Hollósi Jázmin youtuber néhány felkapottabb TikTok-trendet gyűjtött össze ebben a videóban. Ráadásul párat rekonstruált is, így élőben láthatjuk, hogyan készülnek a TikTok-videók.

 

Varga Csenge tiktokker bemutatja, hogyan készítette el három TikTok-videóját. Az alkalmazáson belüli effekteket, szűrőket, beállításokat és egyéb trükköket mind láthatjuk használat közben.

 

Feladat gyerekeknek:

Keressetek rá Hollósi Jázmin közösségi médiás oldalaira (TikTok, Instagram, Youtube) és figyeljétek meg, hogy milyen cégekkel, márkákkal dolgozik együtt (pl: Dorko)! Szerintetek miért éppen a Dorko márka kérte fel Hollósi Jázmint a közös munkára, miért tervezhetett saját ruhakollekciót:

Válasszatok egy filmrészletet és készítsetek hozzá kreatív videót!

Keressetek tv-s tartalmakat (reklám vagy műsor) és alkossátok őket újra!

Készítsetek videót egy általatok választott vershez vagy versrészlethez!

Készítsetek videót internetbiztonság témában! (jelszó, adathalász oldalak, spam, személyiségi jogok stb.)